İşte Ajax'ın futbolcu fabrikası!

Genç futbolcularıyla devlere kafa tutan ve total futbolun doğum yeri olan Ajax'ın altyapısını sizler için inceledik.

SPOR 20.05.2019, 18:02
İşte Ajax'ın futbolcu fabrikası!

Şampiyonlar Ligi’nde Real Madrid ve Juventus’u eleyen ancak yarı finalde İngiliz ekibi Tottenham’a 3-2 yenilerek elenen Ajax, oynadığı futbolla herkesin takdirini kazandı.

Peki genç oyuncularıyla devlere kafa tutan Ajax’ın bu güzel futbolu nereden geliyor?

Futbolu kökünden değiştirdiler

1900 yılında kurulan Ajax, yüzyılın ikinci yarısında Avrupa futbol anlayışını kökünden değiştirdi. 1960’lı yıllara kadar saha içinde her mevkiinin sınırları belliydi.

Keskin çizgilerle belirlenen bu oyun anlayışında defans oyuncuları sadece defans yapıyor, orta saha ve forvet oyuncuları da oynadıkları bölgeden ayrılmıyordu. Forvetin işi sadece gol atmaktı ve defansa yardıma gelmiyordu.

Daha önce denenmemiş bir sistem

Ajax’ın bu yıllarda oynadığı futbol ise daha önce denenmiş herhangi bir sistemle açıklanamıyordu. Sistemin temellerini, kariyeri boyunca Ajax'ta oynayan ve 1965 yılında takımın başına gelen Rinus Michels attı.

Beraber hücum, beraber defans

Michels'in, bu sistemi hocası Jack Reynolds'tan öğrendiği biliniyor. Ajax, defansı ve hücumu beraber yapıyordu. Forvet oyuncuları zaman zaman oyun kurucular ya da defans futbolcuları gibi oynuyordu.

Defans oyuncuları ileriye top çıkarıyor, kanatlardan bindirme yapıyordu. Oyuncular sadece kendi işlerini yapmıyor, saha içindeki bütün futbolcular pozisyon değiştirerek ve takım arkadaşlarına yardım ederek oynuyordu.

Saha içindeki boşlukları bu şekilde dolduran Ajax’ın oynadığı bu sisteme ‘total futbol’ ismi verildi.

70'lerde fırtına gibi estiler

1970’li yıllara damga vuran Ajax; 1971, 1972 ve 1973’te peş peşe Avrupa Kupası’nı kazandı.

Ajax, 1995 yılında Şampiyonlar Ligi’nin müzesine götürdü. Başarının anahtarı ise genç oyunculara verilen önem ve mükemmel altyapı sistemiydi. Peki Ajax’ın altyapı sistemi nasıldır?

Ajax’ın geç futbolcularının yetiştiği tesisin adı De Toekomst… Anlamı ise gelecek! 140 bin metrekare bir alanda kurulan tesislerde 8 çim saha var.

Bu sahaların dışında genç takımların maç yaptıkları 2 bin seyirci kapasiteli bir saha da var.

Futbolculara özgüven aşılanıyor

Futbolseverler antrenmanları ve maçları kolaylıkla izleyebiliyor. Böylece genç oyunculara, kalabalık karşısında oynama cesareti aşılanıyor.

Kapalı spor salonunda ise gençlere birçok farklı spor dalında eğitim veriliyor. Ayrıca bu salonda futbol bili çalışmaları da yürütülüyor.

Yetenek avcıları ülkeyi ve dünyayı geziyor

Altyapıya oyuncu katmak için ülke içinde 50’den fazla gözlemci, yurtdışında ise 5 gözlemci çalışmalar yürütüyor.

Bunun dışında altyapıya form doldurmak yoluyla da katılım mümkün. Tesislerde organize edilen yetenek günlerinde genç oyuncular izleniyor.

Superbahis style="line-height:115%">Oyuncularda nasıl özellikler aranıyor?

Antrenörler, futbolcu adayı genç oyuncularda çabukluk, futbol zekası, teknik ve karakter gibi özellikler arıyor. Akademiye kabul edilen oyuncular her yıl diken üstünde oluyor. Her yılın sonunda açıklanan sonuçlara göre oyunculara gelişimleri ve eksik yönleri anlatılıyor.

Her yılın sonunda değerlendirme yapılıyor

Yıl sonunda başarısız olduğu görülen oyuncularla yollar ayrılıyor. Böylece genç yetenekler, kendilerini geliştirmek için ellerinden geleni yapıyor.

12 altyapı takımının dışında bir de Ajax 1 isimli bir takım mevcut. Bu takım, A takıma geçişteki son durak…

10 yaş üstü takımlarda eski futbolculardan oluşan tecrübeli antrenörler varken, 10 yaş altı takımların antrenörleri daha genç kişilerden oluşuyor.

Çalışmalar nasıl yapılıyor?

Oyuncular total futbolu öğrenebilmek adına 4-3-3 sistemiyle pasa dayalı çalışmalar ve maçlar yapıyor. Çocukların topla daha çok buluşabilmesi ve güven kazanması adına 7 yaşına kadar 8’e 8 maç oynatılıyor.

12 yaşına kadar ise taktik çalışma yapılmıyor. Bu yaşa kadar çocuklar haftada üç kez idman yapıyor.

Sisteme yapılan eleştiri: Yıldız çıkarma sorunu

Ajax’ın altyapı sistemine getirilen eleştiri ise salon ve güç çalışmalarına fazla yoğunlaşmaması. Salonda yapılan güç ve dayanıklılık çalışmasının üstüne düşülmemesi, günümüz futbolunda bir handikap!

Ajax sistemine getirilen eleştirilerden birisi de sürekli sistem oyuncusu çıkarması… Ancak Van der Sar, Marco Van Basten, Patrick Kluivert, Seedorf, De Boer ve Johan Neeskens gibi yıldız futbolcuları çıkaran da bu sistem!

Son zamanlarda ise Daley Blind ve Van der Wiel gibi yıldızlar dünya futboluna kazandırıldı.

Oyuncuların masrafları karşılanıyor

Altyapıdaki oyuncuların okullarından ve evlerinden servisler kaldırılıyor ve takım oyuncunun birçok giderini karşılıyor. Ailelerin ödemesi gereken ise yılda sadece 15 avroluk sigorta ücreti… Bu da sadece sembolik bir ücret.

Farklı yaş aralıklarında farklı çalışmalar

8-12 yaş aralığındaki oyunculara top tekniği, mevki bilgisi ve bitiricilik gibi çalışmalar yaptırılıyor.

13-16 yaş arasında yapılan dar alanda paslaşma ve küçük saha maçlarıyla oyuncuların teknik becerileri artırılıyor.

17-20 yaş aralığında ise 30 metrelik sprint koşularına büyük önem veriliyor.

Kendine güvenen bir takım ortaya çıkıyor

Oyuncular sürekli izlenerek performans analizleri çıkarılıyor. Neticesinde ise ortaya küçük yaşlardan beri futbol okulunda yetişen futbolcular ortaya çıkıyor.

Böylece hem takım olgusu yerleşiyor hem de en iyilerin A takıma yükselmesi sağlanıyor.

Yorumlar (2)
Taha Güner 4 yıl önce
Türkiye deki en büyük sıkıntısı tesisten çok hocaların oyunculara yardımcı olmaması hangi yönlerinin zayıf olduğunu söylememesi
arıkan karşal 3 yıl önce
ajax futbol takımına selamlar olsun ben oğlumu sizin futbol fabrikasında yetiştirilmesinini isterim olurmu olmazmı şartlarınızı öğrenmek isterim mümkünse cevap vermesini isterim oğlum 2005 dogumlu ve solak tır lütfen olumlu veya olumsuz bi cevap verirmisiniz teşekkür ederim saygılar