Hacettepe'den Gençlerbirliği'ne uzanan başkanlık serüveni

Yaptığı transferler, teknik direktör değişiklikleri ve altyapıya verdiği önemle Türk futbol tarihinde unutulmazlar arasında yer alan Gençlerbirliği onursal başkanı İlhan Cavcav'ı, vefatının 3. yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz.

SPOR 22.01.2020, 09:46 22.01.2020, 09:51
Hacettepe'den Gençlerbirliği'ne uzanan başkanlık serüveni

Kosova'nın başkenti Priştine'den 1910 yılında göç eden bir ailenin çocuğu olan İlhan Cavcav, 4 Ekim 1935'te Ankara Hamamönü'nde dünyaya geldi.

Öğrencilik yıllarında babasının işlettiği değirmende çalışan Cavcav, un sektöründe iş hayatına atıldı ve fabrikatörlüğe kadar ulaşan başarısını "futbol sahalarına" da taşıdı.

Ucuz maliyetle renklerine bağladığı  ya da altyapısından yetiştirdiği oyuncuları "dört büyükler" olarak bilinen Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor'a yüksek bonservis ücretleriyle transfer eden Cavcav, un tüccarlığının yanına "futbol tüccarı" unvanını da ekledi.

Cavcav, transfer hikayeleri, teknik direktör değişiklikleri ve kendine has üslubuyla Türk futbol tarihinde "müstesna" oldu.

Kulüp başkanlarıyla yaptığı tartışmalar, gündeme dair ilginç açıklamalarıyla her zaman gündemde olan Cavcav, oyuncu olarak girdiği futbol sektöründe yönetici olarak devam etti ve 37 yıl Gençlerbirliği Kulübünün başkanlığını yaptı.

Hacettepe'den Gençlerbirliği'ne uzanan serüven

Bir süre futbol da oynayan İlhan Cavcav, ilk başkanlık tecrübesini Hacettepe'de yaşadı.

İş insanı olarak Ankara'nın büyük sanayicileri arasında yer alan Cavcav, başkanlık kariyerine başladığı Hacettepe ile yeniden futbola döndü.

Hamamönü Mahallesi'nin mor-beyazlı ekibin başına 1975 yılında geçen Cavcav, aynı yıl kulübün küme düşmesini engelleyemeyince istifasını etti.

Yahya Demirel'in 1977'de başkanlık yaptığı Gençlerbirliği Kulübünün yönetim kuruluna giren Cavcav, kırmızı-siyahlı kulüpte 1978 yılında başkanlığa getirildi ancak dönemin yöneticileriyle anlaşmazlığa düşünce kısa süre için görevden ayrıldı.

Gençlerbirliği'ne 1981'de yeniden başkan olan İlhan Cavcav, 3. Lig'e düşme tehlikesiyle karşılaşan  kırmızı-siyahlı ekibi kümede tutmak için büyük çaba gösterdi.

Türkiye Futbol Federasyonunda dönemin yöneticilerine 2. ve 3. liglerin birleştirilmesi projesini onaylattıran Cavcav, takımının 2. Lig'de devam etmesini sağladı.

Birinci Lig'e  bir sezon sonra yükselen Gençlerbirliği, ligde mücadele ettiği dönemde Türkiye Kupası'nı 2 kez kazandı. İlhan Cavcav, başkanlığı süresince kulübe modern tesisler de kazandırdı.

Ucuza aldığı ya da altyapısında yetiştirdiği genç ve yetenekli oyuncuları, diğer takımlara yüksek bonservis bedelleriyle satma politikasıyla adından söz ettiren duayen başkan, borçsuz kulüp yönetimi anlayışıyla örnek oldu.

"Teknik müdahale"

Duayen başkan İlhan Cavcav, başkanlığı süresince sürekli teknik direktör değiştirmesiyle sık sık gündemde yer aldı.

Teknik direktör değişikliği yapmayı "taktik" olarak gören İlhan Cavcav, görev süresinde 42 farklı teknik direktörle görev yaptı.

37 yılda 56 kez teknik adam değişikliğine giden İlhan Cavcav, bu süreçte en çok Mesut Bakkal ile çalıştı.

"Dört büyükler"e 34 oyuncu

İlhan Cavcav, Gençlerbirliği başkanlığında yalnızca "dört büyükler"e 34 futbolcu gönderdi. Cavcav döneminde Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor'a transfer olan futbolcular şu şekilde:

Fenerbahçe: Deniz Barış, Erkan Sözeri, Gökhan Gönül, İlhan Eker, İsmail Güldüren, Kemalettin Şentürk, Metin Diyadin, Orhan Şam, Serkan Balcı, Tarık Daşgün, Uğur Boral (FETÖ üyeliğinden ceza aldı), Ümit Özat

Beşiktaş: Ahmed Hassan, Ali Eren Beşerler, Ali Günçar, Ali Tandoğan, Baki Mercimek, Mustafa Pektemek, Okan Koç, Rahim Zafer, Souleymane Youla, Tolga Doğantez, Tuna Üzümcü, Veysel Cihan

Galatasaray: Ahmet Yılmaz Çalık, Ergün Penbe, Osman Coşkun, Ümit Karan

Trabzonspor: Aykut Demir, Ayman Abdulaziz, Fredrik Risp, Giray Kaçar, Isaac Promise, Soner Aydoğdu

Yetenekli futbolcuları keşfetmek için amatör karşılaşmaları takip eden İlhan Cavcav'ın, yöneticiliği süresince yaptığı transferler büyük yankı uyandırdı.

Takımda yetişen Tarık Daşgün'ü Fenerbahçe'ye "astronomik" bir rakama veren Cavcav, Türk kulüplerinin Afrika kıtasına açılmasına da ön ayak oldu.

Afrika kıtasındaki ülkelerde karşılaşmalar takip eden Cavcav'ın transfer ettiği Moshoeu, Kushe ve Kona'nın başarılı performansları çok sayıda Afrika kökenli futbolcunun Türkiye'ye gelmesine yardımcı oldu.

Geremi'yi Real Madrid'e gönderdi

Kamerunlu Nijitap Geremi'yi İspanya'ya giderek Real Madrid'e 5 milyon dolar bonservis bedeli karşılığında satan Cavcav, bu macerasını her fırsatta dile getirdi.

İngilizce ya da İspanyolca bilmediği için garsondan istediği peçeteye "5 milyon dolar" yazarak pazarlığa son verdiğini ifade eden Cavcav, geliri kırmızı-siyahlı kulübün tesisleşmesinde kullandı.

Kulüpler Birliği Vakfını kurdu

Cavcav, Kulüpler Birliği Vakfının kurulmasına da katkıda bulundu.

Birliğe 2000-2002, 2004-2005 ve 2013-2014 yıllarında başkanlık yapan Cavcav'a, Kulüpler Birliği Vakfı Onursal Başkanı unvanına sahip oldu.

Cavcav, yayın gelirlerinin kulüplere dağıtımında uygulanan "havuz modeli"nin oluşturulmasında da önemli katkı sağladı.

81 yaşında yaşamını yitirdi

İlhan Cavcav, yaşamının son günlerinde sağlık problemleri yaşaması rağmen futboldan ayrı kalamadı.

Doktorların tüm uyarısına rağmen Cavcav, statlara gelerek battaniyeye sarılı şekilde maçları takip etti.

Yaşlılığa bağlı hastalıkları da bulunan Cavcav, 22 Ocak 2017'de Ankara'da hayata veda etti.

İlhan Cavcav'ın yaşamını yitirmesinin ardından Gençlerbirliği Kulübünde başkanlığa oğlu Murat Cavcav getirildi. 

Gençlerbirliği, efsane başkanı İlhan Cavcav'ın isminin verildiği 2017-2018 sezonunda, 29 yıl kesintisiz yer aldığı Süper Lig'e veda etti.

Başkent takımı, bir sezon aradan sonra trajik şekilde veda ettiği Süper Lig'e yeniden döndü.

Yorumlar (0)