Kalın’dan flaş açıklamalar: Millet İttifakı neden kaybetti? Sinan Oğan ile görüşüldü mü?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ikinci tura kalan seçimlere ilişkin yaptığı açıklamada millet İttifakı’nın neden kaybettiğini duyurdu. Millet İttifakı’nın kuruluş çerçevesinin çok sorunlu olduğunu ifade eden Kalın, “Tayyip Erdoğan gitsin üzerine kurulan bir ittifak” dedi.

SİYASET 16.05.2023, 12:32 Şeyda Gül
Kalın’dan flaş açıklamalar: Millet İttifakı neden kaybetti? Sinan Oğan ile görüşüldü mü?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ikinci tura kalan seçimlere ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Gerçek anket sonuçlarının sandıktan çıkan sonuç olduğunu ifade eden Kalın, anketçileri de genel kamuoyunda şaşırtan partinin MHP olduğunu söyledi. Bunun çok kıymetli bir şey olduğunun altını çizen Kalın, “MHP'nin kendi konumunu muhafaza etmesi çok kıymetli” ifadelerini kullandı.

Depremzedelere hakaret kabul edilemez

Seçim sonuçlarının açıklanmaya başlaması ile birlikte deprem bölgelerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a verilen oyların ardından sosyal medyada yapılan paylaşımları değerlendiren Kalın, “Cumhurbaşkanımızı tercih eden vatandaşı tahkir etmek doğru değil” dedi.

Sinan Oğan ile görüşme oldu mu?

Ortada yeni bir sürecin var olduğunu ifade eden Kalın, iki adaydan hangisi daha fazla oy alırsa onun Cumhurbaşkanı seçileceğini söyledi. Sinan Oğan’ın tezleri dikkate alındığında pozisyonunun Cumhur İttifakı’na daha yakın olduğunu bildiğini dile getiren Kalın, kendisiyle şahsi tanışıklığının da olduğunu söyledi. Ara ara temaslarının devam ettiğinin altını çizen Kalın, “Güzel de bir kampanya yaptı, kendi tezlerini dile getirdi, terörle mücadele, mülteciler ve diğer konular, bunlar önemli konu başlıkları” ifadelerini kullandı.

Şimdilik görüşme olmadı

Şu ana kadar bir görüşme gerçekleşmediğini ifade eden Kalın, “Bugün yarın görüşme olursa ona bir şey diyemem” dedi. Kendi kampanya süreçlerine odaklandıklarını vurgulayan Kalın, değerlendirme yaptıklarını ve sürece bundan sonra değerlendireceklerini söyledi. Burada Türkiye'nin kendi milli menfaatleri, temel milli meseleleri bağlamında pozisyon örtüşür, bir uyum sağlanırsa ona göre bir yakınlaşma olacağını söyleyen Kalın, bu kriterlere göre değerlendirme yapılacağını belirtti. Herhangi bir yerle görüşelim şeklinde bir tavırlarının olmadığının altını çizen Kalın, “Pozisyonumuzu muhafaza ettiğimiz sürece rehavete kapılmadan ikinci turun neticeleneceğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

HDP’nin anket sonuçları

Anket sonuçlarını masayı yatırılması gereken bir konu olduğunu belirten Kalın, anket şirketlerinin MHP ve HDP'nin oy oranları konusunda çok yanıldığını belirtti. HDP'yi yüzde 10 üzerinde tutma çabasının var olduğuna işaret eden Kalın, seçim barajının yüzde 7'yi düşmesinin etkili olduğunu söyledi.

Seçim sistemi gözden geçirilecek mi?

Seçim sisteminin değiştirilmesi konusunu konuşmak için çok erken olduğunu ifade eden Kalın, “İttifak sistemiyle oluşan bir meclis tablosu var, bunları ileride değerlendiririz” şeklinde konuştu.

Millet İttifakı neden kaybetti?

Millet İttifakı’nın kuruluş çerçevesinin çok sorunlu olduğunu belirten Kalın, Tayyip Erdoğan gitsin üzerine kurulan bir ittifakın olduğunu vurguladı. “Tayyip Erdoğan başarılı olunca da tabii ki birbirlerini suçlamaya başlayacaklar” diyen Kalın, bu kavgaların dozunun artacağını düşündüğünü ifade etti. Siyasi olarak ortak pozisyon geliştirmelerinin artık kolay olmadığını dile getiren Kalın, siyasal anlamda cumhurbaşkanının bu seçimi kazandığını ve teknik olarak ikinci tura gidildiğini söyledi. Millet İttifakı’nın işinin zor olduğunu vurgulayan Kalın, “Yüzde bir bile oyu olmayan partilere 35 - 36 vekil verdiniz” değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu'nun Rusya çıkışı

Dış basının bu seçimde taraf tuttuğunu ifade eden Kalın, “Ve ters tepti” dedi. Göreve gelmeden önce de dahil olmak üzere yıllardır yabancı gazetecilerle konuştuğunu belirten Kalın, “Bu seçim öncesi ben yabancı gazetecilere şunu söyledim: Siz bir hava durumu sunan uzmanı olsanız yarın hava çok güneşli dediniz ve kar yağdı” ifadelerini kullandı.

The Economıst bize karşı tavır aldı

Özellikle Economist dergisinin tavır aldığını söyleyen Kalın, “Dergi dünyadaki seçimlere de tavır alır ancak Türkiye'deki seçimlerde her gün bir paylaşımla taraf oldular” dedi. Partizan şekilde bir tarafı destekleme çabasına girildiğini belirten Kalın, “Ancak millet onlara bay bay dedi” değerlendirmesinde bulundu.

Batının bize bu şekilde bir eksen çizmesini kabul etmediğini dile getiren Kalın, bizim lehimize ve aleyhimize bu dergilerin manşetini bizim tavrımızın “Ee ne olmuş” olmalı” dedi.

Cumhurbaşkanımız yüzde 50'yi geçecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yine aynı oranı yakalayacağını düşündüğünü ifade eden Kalın, “Başka unsurlarla Cumhurbaşkanımız yüzde 50'yi geçecek” yorumunda bulundu.

İkinci turu çok daha kolay geçeceğini belirten Kalın, oy farkının açık şekilde ortada olduğunu söyleyerek “5 puan fark, 2,5 milyon oy farkı var, bunun kapanma ihtimali yok gibi” dedi.

Yorumlar (0)