UNESCO koruması altında bulunan Goree Adası, sömürgecilik izleri taşıyor!

UNESCO’nun koruması altında olan ve Senegal’de bulunan Goree Adası, tarihteki sömürgeciliğin ciddi izlerini bünyesinde taşıyor. Her yıl birlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği büyülü ada, Senegal’in en çok turist toplayan yeri olarak dikkat çekiyor.

SEYAHAT 20.04.2021, 10:56 20.04.2021, 17:50
UNESCO koruması altında bulunan Goree Adası, sömürgecilik izleri taşıyor!

Senegal’in inci adası haline gelen, tarihte sömürgecilikle adını duyuran ve günümüzde yerli ve yabancı birçok turistin ziyaret ettiği Goree Adası, ilgi çekmeye başladı. UNESCO yani Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün koruması altında olan büyülü ada, ülkenin en önemli turizm cennetlerinden bir tanesi haline geldi. 1800’lü yıllarda yeni neredeyse iki asır önce sömürgeciliğin ve köle ticaretinin merkezi olan ada, Amerika ve Avrupa'ya gönderilen kölelerin bulunduğu ve ya alındığı yer olarak biliniyor.



Adada bulunan ve köle ticaretinin acımasız halini en iyi anlatan yer olan “Köle Evi Müzesi”, o döneme dair birçok eşya barındırıyor. O eşyalar arasında köle olanların yemek yedikleri kaplar, kölelerin beklemeye alındıkları mahzenler ve ellere-ayaklara takılan prangalar gibi önemli ve ilginç eşyalar da bulunuyor. 



Tarihte ‘Dönüşü olmayan yol’ adıyla da biliniyor

Senegal’in başkenti Dakar’a 2 kilometrelik bir mesafede bulunan ve denizle ulaşımın mümkün olduğu Goree Adası, saat başı kalkan feribotlarla turistler tarafından ziyaret edilebiliyor. Özellikle Afrikalıların uğradığı ve insanlık dışı bir muamele olan sömürgecilik ve kölelik uygulamasının sert bir şekilde yaşandığı ada, 1800’lü yıllarda kölelerin gemilere bindirilmeden önceki en son durakları olarak bilinmekte. İşte bu yüzden tarihte ‘Dönüşü olmayan yol’ adıyla da bilinen ada, bu acımasızlığın simge ismi olan Kunta Kinte'nin de bekletildiği yer olarak dikkat çekiyor. Bin civarında bir nüfusu bulunan adada, 28 köle evinin birleştirilip restore edilerek yapılan‘Köle Evi Müzesi’ de dikkat çekiyor. 



Tasarımlar ve yağlı boya tabloları satılıyor

Büyülü adaya yaşayanlar, ayrıca ziyaretçiler için Afrika hayatın ve insanının resmedildiği tablolar da yapıyor. Bölgeye özgü gündelik tasarımlar da hazırlayan ada sakinleri, bunlarsan elde ettikleri para ile geçimlerini sağlıyorlar. Ayrıca Senegalli bir çok sanatçı, siyasetçi ve tarihçi de adaya yaşam sürüyor. Adada günümüzde bile Fransız sömürgecilerin izleri taşınırken, geçmişteki acılar da sanatla bir araya getiriliyor. 

Yorumlar (0)