Sular çekildi, “İkinci Göbeklitepe” gün yüzüne çıktı 

İznik gölünde bulunan ve pek çok kişi tarafından Türkiye’nin “İkinci Göbeklitepesi” olarak adlandırılan bazilika, kuraklık sebebiyle suyun çekilmesinin ardından gün yüzüne çıktı.  

SEYAHAT 21.09.2021, 17:26 21.09.2021, 17:36
Sular çekildi, “İkinci Göbeklitepe” gün yüzüne çıktı 

Bursa’nın İznik ilçesinde, göl kıyısının 50 metre açığında bulunan ve Aziz Neophytos adına inşa edildiği bilinen batık bazilika, suların çekilmesiyle birlikte gün yüzüne çıktı. Su altı müzesi yapılması amacıyla üzerinde çalışılan bazilika, suların daha da çekilmesiyle su üstü müzesi olmaya aday olarak gösteriliyor. 



Milattan Önce 4. yüzyıla kadar uzanan tarihli ile Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Bithynia gibi önemli medeniyetlere ev sahipliğinde bulunan İznik’te 2014 senesinde havadan çekilen fotoğrafları ile göl içerisinde 2 bin senelik bazilika bulunduğu ortaya çıkmıştı. 740 senesinde yaşanan depremle birlikte gol sularına gömülen bazilika, 2014 senesinin en önemli keşifleri arasında gösterildi. Batık bazilika, kuraklığa bağlı olarak suyun çekilmesiyle birlikte yüzeye çıkmaya başladı.  



Kuşlar üzerinde yuva yaptı 

Kuşların üzerinde yuva yapacağı kadar su üstüne çıkan batık bazilikanın parçaları, meraklı vatandaşların ilgi odağı haline geldi. 



Sanayi ve tarım alanlarının sulanması için çekilen suyun aşırı olmasının da göldeki çekilmelerin bir diğer sebebi olduğu iddia edilirken İznikliler, durumun sebeplerinin yetkililer tarafından araştırılmasını istiyor. 



İznik gölü kenarındaki 20 senelik kafeyi işleten Bekir Uslu ise durumu şu şekilde anlatıyor: “Eskiden bu kadar çekilme olmazdı. Son dönemlerde bu çekilme arttı. Son 10 gündür çekilme daha da fazlalaştı. İznik gölünün bazı yerlerinde suyun 200 metreye kadar çekildiğini gözlemledik. İznik gölünden sanayi kuruluşlarının çok fazla su aldığını iddia ediyorlar. Son yıllarda İznik gölü çevresinde kivi üretimi arttı. Kivi de suyu çok sever. Bu ürünü sulamak için bol miktarda su çekiliyor olabilir. Yetkililerin bu gölün çekilmesi hakkında araştırma yapmasını istiyoruz.” 



Yorumlar (0)