Orta Çağ mimarisi eserlerinden Şeki Han Sarayı, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor!

Kafkasya’da bulunan Azerbaycan’ın turizm merkezlerinden olan Şeki şehri, ziyaretçi toplamaya devam ediyor. Kentte bulunan Şeki Han Sarayı, tarihin ve doğanın bir arada olduğu huruz dolu bir saray olarak dikkat çekiyor. Büyülü saray, 2019 yılında UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmıştı.

SEYAHAT 29.03.2021, 15:23
Orta Çağ mimarisi eserlerinden Şeki Han Sarayı, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor!

2019 yılında UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan ve tarihle doğanın iç içe geçtiği büyülü bir saray olarak dikkat çeken Şeki Han Sarayı, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Azerbaycan’ın doğal ve tarihi güzelliklerin bir araya geldiği bir kent olan Şeki’de bulunan büyülü saray, yerli ve yabancı turistlerin bir çok kez ziyaret ettiği bir mekan olarak ilgi topluyor.  Ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği alan olan Şeki Han Sarayı, Azerbaycan Orta Çağ mimarisinin de en önemli yapılarından biri olarak tarihteki yerini koruyor.

1762 yılında inşa edildi

Çevresi dev surlarla çevrili olan Şeki Han Sarayı, Şeki Hanlığının kurucusu olan Hacı Çelebi Hanın torunu Muhammed Hüseyin Han Müştag tarafından yaptırılmasıyla tarihte bulunuyor. Yazın kalmak amacıyla yaptırılan büyülü han, 1762 yılında inşa edildi. Hanı çevreleyen dev surların arkasında ise büyük bir orman bulunuyor. Büyük orman, dağlara doğru uzanıyor. Saray önünce bulunan ve adı “Han Bağı" olan havuz ise, sarayın simgesel yapılarından biri olarak dikkat çekiyor. Ayrıca havuzun yanında "Han Çınarı" adında iki tane de çınar ağacı bulunuyor.

El sanatları ve motiflerle süslenmiş

Şeki Han Sarayı’ndaki odalar ise, duvar resimlerli ve süslemeleriyle dop dolu bir hal almış durumda. Duvarlarda özellikle savaş sahnelerinin yansıtılması dikkat çekerken, motifler ve renkli işlemelerle bu ön plana çıkarılmış durumda. Şebeke adı verilen bir el sanatının da saray camlarında kullanıldığı görülürken, geometrik desenler ise ahşap çıtalar arasına çeşitli renklerde cam monte edilerek ortaya çıkıyor.



Sarayın yapımı sırasında herhangi bir çivi ve ya yapıştırıcının kullanılmamış olması da dikkat çekerken, odalardaki ay ve savaş tasvirleri de öne çıkıyor. Şu sıra Nevruz tatili fırsat bilenler, Şeki’yi ve sarayı da geziyorlar.Bol bol fotoğtraf çektiren ziyaretçiler, tarih ve doğanın buluşmasında ise rahat bir nefes alıyorlar.

Yorumlar (0)