İzmir'in incisi Karaburun

İzmir Körfezi'nin kenarında yer alan Karaburun Yarımadası, şu anda bir tatil beldesi olarak aldığından daha fazla ilgiyi hak ediyor.

SEYAHAT 10.01.2020, 20:25
İzmir'in incisi Karaburun

İzmir ve çevresinden bahsedildiğinde çeşme ve Alaçatı ilçesi ilk akla geliyor. Ancak Türkiye'nin en büyük Yarımadası olan Karaburun çoğunlukla göz ardı ediliyor.

Hayatından keşmekeşinden uzaklaşmak için ideal

1000 yıllık geçmişi ve mükemmel doğal ortamı ile güzelliğini ziyaretçilere sunuyor. İzmir Körfezi'nin girişinde önemli bir nokta olan Karaburun Yarımadası'nı ziyaret etmek, dar ve kıvrımlı yolları veya diğer popüler tatil beldeleri tercihi nedeniyle çoğu insan için çok tercih edilmez. Ancak, inanılmaz güzellik, tarih, el değmemiş koylar ve ıssız doğa özellikleri ile son zamanlarda, metropol hayatından kaçan bir Ege kasabasına taşınmak isteyenler için popüler hale geldi. 

Tipik bir Ege kenti olan Mordoğan'da geçmiş hakkında bilgi edinmek için Mümesser Aktaş Tarih ve Etnografya Müzesini ziyaret edebilirsiniz. Eski Mordoğan Köyü İlkokulu, 20 yıl boyunca yerli bir ev kadını olan Müesser Aktaş tarafından toplanan eşyalarla bir müzeye çevrildi. Altı yıl önce açılan müzede tarımsal aletler, ev ve mutfak eşyaları, çeyiz ve o dönemi yansıtan kıyafetler bulunuyor. Müzenin bahçesi çok keyifli ve müzeye gittiğinizde kurucusu Müzeyyen Aktaş tarafından karşılanacaksınız.

Karaburun Yarımadası, nüfus değişiminden önce Yunanistan kökenli birçok aileye ev sahipliği yapmış ve izole edilmiş terk edilmiş Yunan köyleriyle doludur. Bu köylerin en büyüğü olan Sazak'ta mola verebilirsiniz. Rüzgar türbinleriyle dolu kurak bir dağın yanında yer alan köy, Ege Denizi ve Sakız Adası manzaralıdır. Bir zamanlar üzüm ve zeytinlerin yetiştirildiği adanın bereketli toprakları, bugün yıkılmış taş evlerle hayalet bir kasabaya dönüştü. Köydeki şapel hala duruyor ve standlar ve sarnıçlar ile terk edilmiş taş evler boldur. Sazak'tan sonra, güneş batmaya başladığında dolambaçlı dağ yollarını gezebilirsiniz.

1938 yılında mükemmel bir Ege Denizi üzerine inşa edilen Sarpıncık Deniz Feneri'ni ziyaret edebilirsiniz. Zor yolu nedeniyle çoğu insan tarafından tercih edilmeyen Deniz Feneri, İzmir Körfezi'ne gelen gemileri ağırlayarak mükemmel bir manzara sunuyor. Güneş bakır kırmızısı rengiyle kaybolurken, deniz gümüşe döner ve Ege'de bir günün sonuna tanık olabilirsiniz. Uyarı: yarımadayı ziyaret etmek istiyorsanız, arabanıza atladıktan sonra benzin doldurmayı unutmayın, yoksa benzin istasyonlarının olmaması nedeniyle mahsur kalabilirsiniz. Komşusu Urla'dakilerden farklı bir denizi olan Karaburun koyları, berrak ve turkuaz sulara sahiptir. Dolungaz en popüler koylardan biridir ve bir kamp alanına ve çok şirin bir restoran/kafeye sahip.

Masmavi koylar

Kösedere köyünde bulunan Boyabağı koyu, zeytin ağaçlarıyla çevrili bölgenin en güzel koylarından biridir. Bölgedeki diğer güzel koylar arasında Ayıbalık, Bodrum, Kuyucak, İncirli, Badembükü, Kumbükü, Dikencik ve Kocadere yer almaktadır.


 

Yorumlar (0)