Doğa ve tarih tutkunlarının uğrak noktası

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer bulan ve 2021 yılında 25 bin 658 kişinin ziyarette bulunduğu Antalya'daki Termessos Antik Kenti, 2022'de 48 bin 527, 2023'ün ilk dört ayında ise 16 bin 348 kişiyi misafir etti.

SEYAHAT 24.05.2023, 21:50 25.05.2023, 17:30
Doğa ve tarih tutkunlarının uğrak noktası

Büyük İskender'in surlarını aşamadığı yegane kent olarak da bilinen Termessos Antik Kenti, doğası ve tarihiyle dört mevsim ziyaretçilerini ağırlıyor.

Döşemealtı ilçesi civarındaki antik kent, tiyatrosu, yapıları, lahitleri, nekropol alanları, endemik bitkileri ve yaban hayatıyla dikkatleri üzerine çekiyor.

Kuvvetli savunmasıyla 'Büyük İskender'in işgal edemediği kent' olarak da tarihteki yerini alan Termessos Antik Kenti, lahitleri, kaya mezarları, dev sütunları, kartal yuvasını anımsatan konumu ve tabiatla iç içe oluşu gibi özellikleriyle ön plana çıkıyor.



Güllük Dağı zirvesindeki konumu sebebiyle şu ana değin kazı faaliyeti yapılamayan, ülkemizin en bakir antik kentlerinden biri olan Termessos'u yabancı ve yerli turistler ziyaret ediyor.

Bölgeye giden turistler, yürüyerek vardıkları sarp kayalıklar üzerindeki tiyatrodan kenti seyretme, bölgedeki bitki florasını detaylı bir şekilde inceleme, kuş seslerini işitme, dağ keçisi başta olmak kaydıyla bazı yaban hayvanlarını görme imkanı buluyor. 

Antalya Kültür ve Turizm Müdürlüğü verileri doğrultusunda, tarihle tabiatın bir araya geldiği Termessos Antik Kenti'ni 2021 yılında 25 bin 658, geçtiğimiz yıl 48 bin 527 yabancı ve yerli turist ziyarette bulundu. 

Bu senenin ilk dört ayında 16 bin 348 kişiyi ağırlayan kent, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunuyor. 



"Büyük İskender'in 60 gün uğraştığı belirtiliyor"

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsa Kızgut, kentin Pisidya kültür bölgesinin başkentliğini yapan çok önemli bir şehir olduğunu dile getirdi.

Antik kentte iki doktora tezi faaliyeti yapıldığına dikkat çeken Kızgut, şöyle konuştu:

"Açıktaki yazıtların büyük çoğunluğu okundu. Bazı bilgiler var fakat bütün gerçekleri gün yüzüne çıkaracak olan kazı faaliyetleridir. Müracaat edenler oldu fakat henüz kazı gerçekleştirilemedi. O bölge milli park olduğu için bir yaprak dahi koparamaz, dal kesemezsiniz. Bu durum sebebiyle kazı izni alınması zorlaşıyor. Coğrafi yapısı bir hayli zorlu. Yukarı, orta ve aşağı kent var. Zorlu şartları olduğundan, büyük finans gerektiriyor. Çok büyük bir alan, mezarlığı kentten birkaç kat daha büyük. Herkesin gözü orada. Bütün Pisidya'yı çalışıyorlar fakat başkentini çalışamıyorlar. Cazibesini hiçbir daim yitirmeyen bir yer Termessos. Turistlerin de yoğun ilgisini çekiyor, ziyaretçilerin sayısı her geçen yıl artıyor."



Bölgenin tarihi önemi hakkında konuşan Kızgut, "Büyük İskender yola Makedonya'dan çıkıyor, Hindistan'a değin bütün toprakları alıyor. Alamadığı nadir yerden birisi Termessos. Çünkü çıkması, ulaşılması zor. Büyük İskender'in ordusunda çok ağır silahlar var fakat epey uğraşmış. Kuşatmanın 60 gün sürdüğünü söyleyenler var." sözlerini sarf etti.

Yorumlar (0)