Demre ve Patara: Noel Baba'nın Antalya'daki evi

Antalya'da bulunan Demre ve Patara, Noel Baba'nın doğup büyüdüğü yerler olarak ünlenmiştir ve tatilinizi buralarda geçirmeniz için sizleri bekliyor.

SEYAHAT 21.11.2019, 10:00
Demre ve Patara: Noel Baba'nın Antalya'daki evi

Kırmızı-beyaz giysiler giyen ve uçan ren geyiklerin çektiği kızağıyla çocuklara hediye götüren yaşlı bir adam olarak tasvir edilen Noel Baba, aslında gerçekten doğup büyüyen, piskopos olmak için yaşayan, azizliğe ulaşan ve nihayetinde Türkiye'nin bugünkü sınırlarında bulunan topraklarda yatan Aziz Nikolaos'dı.

Aziz Nikolaos; yoksulların, çocukların ve ddenizcilerin koruyucu azizi ve Noel Baba

Birçok çocukluk anısına karışan Aziz Nikolaos, Türkiye'nin parçası olan topraklarda doğdu ve hayatını sürdürdü. Doğum yeri, Antalya ilinin Gelemiş köyüne bitişik olan Patara antik kentidir. Eğitimini takiben, Aziz Nicholas, bugünkü Demre kasabası Myra'nın Piskoposu oldu. Demre'de Aziz Nicholas'ın anısına inşa edilmiş bir kilise var ve mezarını da barındırıyor. Demre ve Patara ziyaretiniz sırasında, birkaç gün içinde tüm yerleşim yerlerini ziyaret ederek Saint Nikolaos'ın ayak izlerini takip edebilir, size sundukları doğal güzelliklerin ve tarihi mirasın tadını çıkarabilirsiniz.

Nikolaos, bir Likyalı idi ve ihtiyaç sahiplerine iyilik yapmaya ve şefaatine atfedilen mucizelerin esasına adanmış hayatı nedeniyle dünyaca ünlü bir aziz oldu. Zengin bir ailenin tek oğluydu ve bir rahip olmayı seçti. Aziz Nikolaos, yoksul ile servetini paylaştı ama tabiki bunu gizli gizli yaptı. O, gizlice pencereden ve bacalardan girerek yardıma muhtaç ailelere verdiği hediyelerle ünlendi ve günümüzde onu Noel Baba olarak hafızalarımıza kazıdık.

Patara: Noel Baba'nın Doğum Yeri

Demre, Aziz Nicholas ile en çok ilişkili yerleşim yeri iken ayrıca adını ve mezarını taşıyan kilise oradayken, gençliğini geçirdiği doğum yeri Patara da Azizin anısını onadı. Aziz Nicholas'ın mucizelerinin gerçekleştiği şehir Patara idi. Patara’ya gittiğinizde oldukça iyi korunmuş olağanüstü kalıntılar dikkatinizi çekecektir. En çok ziyaret edilen yapılar arasında Tiyatro, Boule (Konsey evi), ışık evi, Zafer Kemeri, bir tapınak ve çok sayıda şapel vardır.

Hem sahilin hem de tarihi yapıların tadını çıkarabilirsiniz

Antik kentin büyük bir kısmı Akdeniz tarafından taşınan kum tepelerinin altına gömülmüştür ve değişen kumlar, Patara ticari limanını kullanılamaz hale getirirken, aynı zamanda Akdeniz'in tüm sahilinin en uzun ve en güzel plajlarından birini yarattı. Patara ziyaretiniz sırasında antik kalıntıları gezebilir ve sahilde güneşin ve denizin tadını çıkarırken deniz kaplumbağalarını (Caretta Caretta) yakından görebilirsiniz.

Farklı inançlardan insanlar törenlerde buluşuyorlar

Aziz Nicholas, Demre Piskoposu olarak hizmet ederken, kasaba ile özdeşleşmiştir. Ölüm tarihi olan her 6 Aralık'ta 1983'ten bu yana, Hristiyan dünyasının bu önemli azizini anmak için Demre'de “Noel Baba ve Dünya Barışı” temasına odaklanan etkinlikler düzenlenmektedir. Törenlerde, farklı kültür ve dinlerin binlerce yıl boyunca Anadolu'da barış içinde bir arada yaşadığı bir dönemi hatırlatmak için farklı inançların liderleri, törenlerde barış dualarına katılırlar.

Demre, Türkiye'nin Akdeniz kıyılarını süsleyen antik kentlerden biridir. Antik kentin çoğu, keşfedilmeyi bekleyen toprak katmanlarının altındayken, tiyatro ziyaret edilebilecek başlıca yapıdır.

Nasıl gidilir?

Demre ve Patara, Türkiye'nin başlıca turistik yerlerinden biri olan Antalya'dadır. Antalya uluslararası havalimanında çok sayıda ülkeden tarifeli uçuşlar bulunuyor. Demre ve Patara, Antalya şehir merkezinden kalkan antrenörler ve minibüslerle de ziyaret edilebilir. Antalya ile Demre arasındaki mesafe 140 km, Antalya ile Patara arasındaki mesafe ise 230 km'dir. Patara'ya da 125 km uzaklıktaki Dalaman Uluslararası Havalimanı'ndan ulaşılabilir. 
 

Yorumlar (0)