Bingöl'ün yüzen adalarına ziyaretçi akını

Bingöl'e bağlı Solhan ilçesi yakınlarında yer alan ve rüzgarın yönüne bağlı olarak yer değiştiren Turna Gölü üzerindeki yüzen adalar, bu yıl 45.000 kişi ile ziyaretçi sayısında son 10 senenin zirvesini gördü.

SEYAHAT 27.12.2022, 19:15
Bingöl'ün yüzen adalarına ziyaretçi akını

İlçeye bağlı olan Hazarşah köyü Aksakal mezrası sınırları içinde bulunan Turna Gölü'nün üzerindeki yüzen adalar, Bingöl turizminin simgeleri arasında bulunuyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2003 yılında 'Yüzen Adalar Tabiat Anıtı' olarak korumaya alınan alanda hizmet sunan işletme tarafından ilgili müdürlüğe iletilen kayıtlar doğrultusunda, 2019 yılında 30.400, 2020 senesinde 20.000, 2021 yılında 30.000 ziyaretçi ağırlandı. Yüzen adalar, bu sene ise 45.000 ziyaretçi sayısıyla son 10 senenin zirvesini gördü.



"300 metrekare büyüklüğünde"

Bingöl Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi Müdürü Erkan Davran, basın mensuplarına, yüzen adaların ziyaretçi potansiyeli çok yüksek bir alan olduğunu ifade etti.

Adaların yaklaşık olarak 300 metrekare büyüklüğündeki bir alandan oluştuğunu dile getiren Davran, gölün üzerinde ise dişbudak ağaçlarının olduğunu kaydetti.



"15 endemik türe ev sahipliği yapıyor"

Adalardaki toprak bütünlüğünün sağlamasındaki en büyük faktörün ise üzerinde bulunan sazlıklar olduğunu ve bu sayede toprağın dağılmasının önlendiğini aktaran Davran, şöyle devam etti:

"Yüzen adalar Bingöl turizm potansiyeline iyi seviyede katkı veriyor. Yurt dışından, yurt içinden çok sayıda ziyaretçi bölgemize uğramaktadır. Bu sene yüzen adalar çok yüksek ziyaretçi sayılarına ulaştı. Geçmiş senelere kıyasla bu sene yoğun ziyaretçi ağırladığımızı söyleyebilirim.

Bu adalar biyoçeşitlilik yönünden de çok zengin. Alanda toplam 15 endemik tür var.

Bu önemli turizm potansiyelinin ziyaretçilerimize her mevsim ayrı güzellikler sunduğunu ifade etmek istiyorum. Her geçen sene ziyaretçi sayısının artmasını bekliyoruz. 

Alanda yurttaşların vakit geçirebileceği kameriye, piknik alanları ve kır kahvesi bulunuyor. Herkesi güzel zaman geçirmeleri için adalara çağırıyoruz."

Yorumlar (0)