Astımı olan Gökgöl Mağarası'na geliyor

Zonguldak’ta 3,5 milyon senelik tarihiyle Gökgöl Mağarası tekrar ziyarete açıldı. Bu yıl 4 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayan mağaranın 50 binden fazla ziyaretçiyi konuk etmesi bekleniyor. Mağara, mikro klima özelliği sayesinde astım hastalarının da ilgi odağı haline geldi.

SEYAHAT 30.04.2022, 20:01
Astımı olan Gökgöl Mağarası'na geliyor

Ülkemizin en uzun mağaralarından biri olarak bilinen 3,5 milyon senelik Gökgöl Mağarası’ndaki tadilat faaliyetleri tamamlandı. Söz konusu mağara yeni yüzüyle bir süre evvel kapılarını açtı.

"Kentimiz yer üstü de zengin"

Tadilat süreci hakkında konuşan Zonguldak İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Karayılmaz, "Kentimizde böyle bir mağara olduğunu tüm dünyaya duyurmak istiyoruz. Kentimizin yer altındaki zenginlikleri herkes tarafından biliniyor. Aynı zenginlik yer üstünde de var. Mağaramız 2015 senesinde revize edilmişti. Biz de 2-2,5 senelik bir süreç içinde tadilat yaptık." dedi. 

"Mimari yapı ödül aldı"

Ömer Selçuk Baz’ın hazırlamış olduğu projenin mimari yapı ödülü kazandığını aktaran Karayılmaz, şöyle konuştu:

"Mağaramızdaki mimari yapı prestijli bir ödül aldı. Baz kardeşimizi kutluyorum. Mağaramızda bir müze kısmı ve bir de iç kısım var. Mayıs 2021 ila Aralık 2021 tarihleri arasında 25 bin kişi buraya geldi. Bu seneki hedefimiz 50 bini geçmek. Mağaranın maliyeti 8 milyon TL'yi buldu. Kentimizin turizmini geliştirmek için çalışıyoruz. Burası 875 metreden oluşuyor, daha da uzayacak."

"Turizmin yanında sağlık için gelenler de oluyor"

Sene içinde nem ve sıcaklık oranının çok fazla değişmemesi sebebiyle mikroklima özelliğine sahip olması dolayısıyla astım hastalarının uğrak noktası olan mağaranın 50 binden fazla ziyaretçiyi konuk etmesi öngörülüyor. Ramazan Bayramı tatiliyle birlikte ziyaretçi yoğunluğu beklediklerini dile getiren Karayılmaz, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

"Astım hastaları içerideki hava dolaşımının yararını görüyor. Turizmin yanında sağlık için gelenler de oluyor. Bayram tatili sebebiyle çok daha fazla ziyaretçi bekliyoruz. Ocak ila nisan aylarındaki veriler gösteriyor ki bu sene 50 bin hedefini geçeceğiz. 50 bin hedefimizin ardından yeni hedefimiz 100 bin olacak." 

Yorumlar (1)
Raif TOKEL-ÇEKÜL VAKFI TEMSİLCİSİ 2 yıl önce
GÖKGÖL MAĞARASI: Mikro Klima Özelliğiyle Astım Hastalarının İlgi Odağı
19.07.1993 tarihinde İl Turizm Müdürü olarak atandıktan sonra 29.11.1993/865 tarih/sayılı yazı ekinde bizzat kaleme aldığım “Zonguldak Turizm Potansiyeli Üzerine Bir Değerlen-dirme” adlı raporla Gökgöl Mağarası’nın Turizm Bakanlığı yatırım programına alınmasını, 29.11.1995 tarihinde de bakan (SHP) İrfan GÜRPINAR’dan “750.000.000,00 lira ödenek sağladım. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr.Veysel ATASOY(ANAP→DYP) ile iletişim kurarak mağaranın jeolojik, jeomorfolojik etütlerini yaptırdığım süreçte de Tabipler Odası ile görüşerek Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Metin ÇELİKİZ ile birlikte 27.06.1994 tarihinde Gökgöl Mağarası’nın hava koşullarını raporladık. Toplam üç sayfayı içeren bu rapor süresi içerisinde ilgili kurum ve kuruşlara sunulduğu gibi başta TRT olmak üzere yazılı ve görsel medya kuruluşlarına da gönderilmiştir. Raif TOKEL, Eski Zonguldak İl Turizm Müdürü