2010 yılında açılan ödüllü Baksı Müzesi, tedbirler alınarak yeniden açıldı!

Bayburt’a 45 kilometrelik bir uzaklıkta bulunan, Bayraktar köyünde yer alan ve manzarası Çoruh Vadisi’ne bakan Baksı Müzesi, pandemi nedeniyle kış aylarında kapılarını kapatmıştı. 1 Nisan tarihi itibariyle yeniden sanatseverler için açılan müze, tarsımı ve doğa içerisindeki büyülü mekanıyla ilgi çekiyor. Müze ayrıca, 2014 yılında iki ödüle değer bulunmuştu. 

SEYAHAT 12.04.2021, 12:58 12.04.2021, 18:06
2010 yılında açılan ödüllü Baksı Müzesi, tedbirler alınarak yeniden açıldı!

Bayburt il merkezine 45 kilometre uzaklıkta bulunan ve Bayrakta köyüne bağlı Baksı Müzesi, ziyaretçilerin ilgi çeken bir bölgede ağırlıyor. Büyülü mimari yapısı ve konumlandığı doğayla yerli ve yabancı turistleri zevk içinde bırakan büyülü müze, salgın nedeniyle uzun süredir kapalı kalmıştı. Bahar aylarının gelmesiyle müze, 1 Nisan tarihi itibariyle kapılarını sanatseverlere açtı. Manzarası Çoruh Vadisi’ne bakan Baksı Müzesi, köyde bulunan bir tepenin üzerinde ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın girişimleriyle kuruldu.



Ana binada ara ara güncel sergiler açılıyor

2010 yılında sanatseverlere açılan müze, 2014 yılında TBMM Onur Ödülü ve Avrupa Konseyi Müze Ödülü aldı. Geleneksel kültürü korumak amacıyla kurulan ve kültürü gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla yaşatmak hedefiyle kurulan müze, geleneksel sanatı da çağdaş sanatı da ayı anda bünyesinde barındırmakta. Müze kapsamında düzenlenen atölyelerle beraber bölgedeki insanlara eğitimler de veren müze, böylece istihdama da katkı sağlıyor. Bünyesinde geçici sergilere de ev sahipliği yapan Baksı Müzesi, dışarından bakıldığında görüntüsüyle de herkesi etkiliyor. 

Müzenin yapımının 2000’li yıllarda başladığını aktaran Bayraktar Köyü Muhtarı Nabi Akçelik, müzenin 60 dönümlük bir arazide kurulu olduğunu belirtti. Muhtarlığın yanı sıra müzenin sorumlularından ve bakımıyla da ilgilenen Akçelik, ara ara ana binada sergiler açıldığından söz etti. Akçelik müzede şu an, sanatçı Şakir Gökçebağ'ın "Aşina" adlı resim ve tasarım sergisinin sergilendiğini aktardı. Akçelik ayrıca müzede amfi tiyatro, konuk evleri, ana ve depo müzeler, kütüphane ve el sanatlar için ayrılan bir atölyenin olduğunu belirtti. 



El sanatlarında barılı olan çocuklara, burs veriliyor

Ana müzenin yanında bulunan depo müzede ise çağdaş ve geleneksel sanatların sergilendiğini belirten Akçelik, geleneksel eserler arasında Hüsamettin Koçan'ın koleksiyonlarının yer aldığını belirtti. Çağdaş eserler arasında ise Akçelik, sanatçıların Baksı Kültür Sanat Vakfı’na bağışta bulunduğu eserlerin bulunduğunu belirtti. Müzeyi her yıl binlerce turistin ziyaret ettiğini belirten Akçelik, bünyelerinde düzenlenen 8. Çocuk Şenliği’nde müze atölyesi çalışmalarının yer aldığını aktardı. Yaz aylarında ise amfi tiyatroda konserlerin yapıldığını belirten Akçelik,  el sanatlarında başarılı ve dereceye giren çocuklara ise Baksı Kültür Sanat Vakfı tarafından eğitim bursu verildiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)