Yalnızca “kalori hesabı” yapmak, kilo vermeye engel oluyor 

Uzman Diyetisyen Merve Terzi, her öğününü kalori miktarına göre ayarlayan kişilerin “boş kalori” alabildiğini ve bunun da kilo vermeye engel olduğunu dile getirdi. 

SAĞLIK 06.04.2021, 13:26 07.04.2021, 11:44
Yalnızca “kalori hesabı” yapmak, kilo vermeye engel oluyor 

Pandemi döneminde eve kapanmak, sürekli yemek yemeyi beraberinde getirdi. Bu da istenmeyen kiloların alınmasına vesile oldu. Hem kilo vermek isteyen hem de sağlıklı olmak isteyen kişiler ise “kalori hesabı” yaparak diyet yapmaya başladı.

İnternet siteleri, sosyal medya kanalları ve uzmanlığı bulunup bulunmadığı belirlenmeden kendini diyetisyen olarak tanıtan kişiler üzerinden “kilo verme yöntemleri” araştırılmaya başlandı. Sözde hızlı kilo verdirme özelliği bulunan “şok diyetler” sayesinde herkes kalori hesabıyla kilo verme peşinde koşarken aslında var olan sağlıklarını da kaybettiklerini belirten Uzman Diyetisyen Merve Terzi, önemli olanın kalorinin “hangi besinden” alındığı olduğunu söylüyor. Diyetisyene göre ise "Kalori miktarı az olan ama “boş” besinlerin tüketilerek kilo vermenin amaçlandığı günümüzde kilo vermek isteyen herkes aslında kilo alıyor."



“Uzman desteği ile kalori hesabı yapılmalı”

Merve Terzi, uzman diyetisyen eşliğinde kalori hesabının yapılması gerektiğini şu sözlerle aktarıyor: “Kalori, diyet yapan kişinin yaşına, boyuna, kilosuna, günlük aktivite süresine, hastalıklarına göre hesaplanan, beslenme düzenindeki günlük alınması gereken değerdir. Pek çok kişi, gün içinde alacağı kaloriyi kendisi bir yerlerden görerek belirliyor. Örneğin bir ara öğünde 100 kalori yemesi gerekiyor fakat bu kişi ya elmadan ya da bisküviden 100 kaloriyi alıyor. Kilo vermek isterken vücudunda eksik olan vitamin ve mineralleri tamamlamıyor. Bu durumda yalnızca kaloriye yönelik olarak belirleniyor, vücudunun ihtiyacına yönelik olarak değil.”



 “Uzman gözetiminde kalori hesabı yapılmalı”

Uzman gözetiminde kalori hesabının yapılması gerektiğini belirten Diyetisyen, hesap yapılırken yalnızca sayıların değil aynı zamanda besinin sağladığı değerlerin de önemli olduğunu ifade ediyor. Terzi, “Boş kalori dediğimiz değerleri üç başlık altında toplarız. Bunların ilki şeker, ikincisi katı yağlar üçüncüsü ise alkollerdir. Birinci kategoride yani şekerli yiyecek ve içecekler arasında marketlerdeki çoğu ürünü saymak mümkündür. Bu ürünlerin kalorileri diyet listesine uygun olsa da besin değerleri değildir. Bunları tüketmek, vücuttaki mineralleri ve vitaminleri de azaltır. Katı yağlarda da durum hemen hemen aynı. İşlenmiş et dediğimiz salam, sucuk, sosis gibi etlerde katı yağlar karşımıza çıkıyor ki bunlar da sağlık için oldukça zararlı. Alkoller de çok fazla kalorisi olan fakat içeriği çoğunlukla basit şekerden oluşan içecekler. Basit şeker ise tüketildiğinde vücutta istenmeyen yağlara dönüşür.” şeklinde kalorilerin nelerden alınmayacağını aktarıyor.



Bir paket cips ve bir tabak tavuk yemeği aynı kalori olabilir

Bir paket cipsin de bir tabak tavuk yemeğinin de 300-400 kalori arasında olabileceğini fakat ikisinin besin değerlerinin aynı olmadığını belirten Uzman Diyetisyen, cipste yağ yoğunluğu varken tavuk yemeğinde protein ve vitamin olduğunu ifade ediyor. 

Yorumlar (0)