Vücut ağrılarına yeni tedavi: Nöral terapi

Medical Park Ordu Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ayşe Tuba Kurt, vücut ağrılarının nöral terapi uygulanarak tedavi edilebileceğini ifade ederek, “Her yaşta hastaya uygulanabilir” dedi.

SAĞLIK 28.06.2022, 11:35 28.06.2022, 16:56
Vücut ağrılarına yeni tedavi: Nöral terapi

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Ayşe Tuba Kurt, nöral terapinin hem koruyucu hekimlikte hem de tedavi de kullanılabilen bir yöntem olduğunu dile getirerek, “Oldukça kapsamlı bir kullanım alanı bulunan nöral terapi, birçok ağrıyı geçirebilen bir tedavi şeklidir. Uyku bozukluklarından, kronik ağrılara, bağışıklık sistemi güçlendirilmesinden adet düzensizliğine kadar birçok hastalık nöral terapi ile tedavi edilebilir” ifadesinde bulundu.

Nöral terapi nedir?

Nöral terapi uygulaması vücudumuzda çok geniş bir elektriksel ağ yapısında bulunan otonom sinir sistemine etki eder. Bu sayede organlar ve dokuların üzerinde yeniden dolaşım düzenlenmesi sağlanır. Dolayısıyla otonom sinir sisteminin normal haline gelmesini, anormal olan organların ve dokuların sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Kas-iskelet sistemi hastalıklarına bağlı ağrılar başta olmak üzere birçok ağrılı hastalıklarda kullanılmaktadır.

Nöralterapi tedavisi ile beraber vücudun dolaşım sistemi yeniden düzenlenir. Ve dolayısıyla organların ve dokunun kendi kendini iyileştirme kapasitesini artırır.

Nöral terapi kimlere uygulanır?

Günümüzde etki mekanizması klinik incelemelerle ortaya konulmuş olan nöral terapinin her yaş aralığına uygulanabildiğinin altını çizen Uzm. Dr. Ayşe Tuba Kurt; “Kalp, şeker, tansiyon gibi hastalıklar bu tedaviye engel olmayacaktır. Yalnızca kan sulandırıcı ilaçlar kullanan bazı hastalarda uygulamalarda dikkatli olunması gerekmektedir. Nöral terapi, emziren ve gebe anneler dahil olmak üzere herkese uygulanabilir. Sadece myastenia graves gibi kas hastalarına yapılması tavsiye edilmez” dedi.

Nöral terapi kaç seanstan oluşur?

Tedavinin seans sayısının hastanın durumuna bağlı olduğunu ifade eden Ayşe Tuba Kurt, “Bu aşama hastaya göre farklılık gösterir. Bu durumun nedeni ise geçirilen hastalığın düzeyine ve hastaların iyileşme kabiliyetlerinin farklı olmasıdır. Bu sebeple nöral terapi, birinci ile beşinci seans arasında etkisini göstermeye başlar. Seanslar arasında en az 48 saat vakit bırakılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Nöral terapi nasıl yapılır?

Nöral terapinin bir enjeksiyon tedavisi olarak yapılmasına rağmen beklenen etkinin verilen ilaçtan değil, uygulanan alan ve ilacın oluşturduğu regülasyondan meydana geldiğini söyleyen Uzm. Dr. Ayşe Tuba Kurt, “Tüm bu özellikleri sebebiyle nöral terapi hastalığın hem gelişme hem de oluşma dönemlerinde tedaviye destek sağlamaktadır. Kullanılan ilacın içerisinde kortizon bulunmamaktadır. İlaçlar serum fizyolojik şeklinde isimlendirdiğimiz vücut sıvısına eşdeğer sıvılarla daha da seyreltilerek hastaya verilir. Uygulama sırasında birkaç teknik kullanılır. En fazla uygulanan teknik mezoterapi ve insülin iğneleri ile gerçekleştirilen cilt altı uygulamalardır. Ayrıca ganglion, eklem içi, kas içi ve derin uygulamalar da bulunmaktadır. Uygulama esnasında hafif ağrı hissedilmekle beraber verilen ilaç zaten lokal anestezik olduğu için ağrı kısa sürede geçmektedir” şeklinde ifade etti

Nöral terapide yan etki oluyor mu?

Uygun tekniklerle, dikkatli bir şekilde gerçekleştirilen nöral terapide majör komplikasyon görülmeyeceğini aktaran Uzm. Dr. Ayşe Tuba Kurt, “Yalnızca kanama bozukluklarına sahip kişiler yani kan sulandırıcı kullananlarda uygulama sonrası kanama gelişebileceği için bazı teknikler uygulanmaz. Nöral terapide lokal anesteziklerin kullanımı sağlandığı için bu ilaçlara alerjisi olan hastaların uygulama yaptırmaması gerekmektedir. Ancak bu olay oldukça nadir görülen bir durumdur” dedi.

Nöral terapi ile tedavi edilebilen hastalıklar nelerdir?

Nöral terapinin oldukça geniş bir kullanım alanı olan bir tedavi şekli olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Ayşe Tuba Kurt, nöral terapiyle tedavi edilebilen hastalıkları şu şekilde sıraladı:

  • Baş ve migren ağrıları, boyun ve bel fıtıkları, kronik yorgunluk sendromu, fibromiyalji ve diğer yumuşak doku romatizmaları, eklem ve omurga kireçlenmeleri
  • Golfçü dirseği ve tenisçi dirseği gibi dirsek problemleri
  • Dasiyal paralizi (yüz felci), sinir basısına bağlı hastalıklar (karpal tünel sendromu), huzursuz bacak sendromu, bacaklarda dolaşım bozuklukları, trigeminal nevralji,
  • Zona hastalığı, diyabet gibi hastalıklara bağlı gelişen nöropatik ağrılar, bağırsak hastalıkları (gaz şikayetleri, irritabl kolon sendromu, kronik kabızlık)
  • Anksiyete, stres ve uyku bozuklukları
  • Adet düzensizlikleri, menopoz yakınmaları, kronik pelvik ağrılar
  • Sağlıklı bir hayat için toksinlerden arınma ve antiaging, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi

Yorumlar (0)