Uzmanlardan yapay tatlandırıcı uyarısı: Bunları tüketirken iki kere düşünün

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, işlenmiş gıdalar ve yapay tatlandırıcılı içeceklerin, vücudu olumsuz anlamda etkilediğini açıkladı.

SAĞLIK 25.10.2021, 11:58
Uzmanlardan yapay tatlandırıcı uyarısı: Bunları tüketirken iki kere düşünün

Prof. Dr. Üstündağ, diyabetin dünya genelinde çığ gibi yayılmaya ve toplumların hayatını olumsuz anlamda etkilemeye devam ettiğini söyledi.

“Yapay tatlandırıcıların birçok olumsuz etkisi var”

Yapay tatlandırıcıların, vücuda pek çok olumsuz etkisi olduğunu söyleyen Üstündağ, başta diyabet olmak üzere birçok hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırladığına vurgu yaptı.

Bütün dünyada 20 yıl önce 185 milyon diyabet hastası olduğunu hatırlatan Üstündağ, 2015’teki bir araştırmada bunun 415 milyonu geçtiğine dikkat çekti. 

Gelecek dönemde bu hastalığın daha da yaygınlaşacağına vurgu yapan Üstündağ, "2040’a gelindiğinde, tüm dünyada 640 milyona yakın diyabetik kişinin olacağı tahmin ediliyordu. Fakat şu an biliniyor ki bu rakam 1 milyara ulaşacak. Bilhassa gelişmekte olan ülkelerde diyabet hastalığının yaygınlığı, kalorisi yüksek gıdaların tüketilmesi ve hareketsizlikle birlikte fazlasıyla artıyor. Ülkemizde de durum maalesef kötü. 11 senede bir diyabet ve diyabet öncesi prediyabet olarak bilinen durum 2’ye katlanmış oluyor." açıklamasını yaptı.

Üstündağ, yapay tatlandırıcılı işlenmiş içecek ve gıdalarda doğal olmayan birçok katkı maddesi olduğuna dikkat çekti.

“Bu gıdaları tüketirken iki kez düşünün”

Yapay tatlandırıcıların kullanımının yaygınlaştığını anımsatan Üstündağ, şunları söyledi:

"Yapay tatlandırıcılı içeceklerle doğal içeceklerin karşılaştırıldığı araştırmalarda, yapay tatlandırıcılı içeceklerin olumsuz anlamda sağlığı etkilediği kesin bir biçimde ortaya konulmuştur. Bu sebeple doğal olanı tüketmek, doğal olanla beslenmek ve hareketi artırmak çağımızın vebası obezite ve diyabetten korunma konusunda oldukça önemlidir. İşlenmiş gıdaları ve yapay tatlandırıcıları tüketirken iki defa düşünmemiz gerek. İçerdiklerine mutlaka bakmamız lazım. Tuz oranı, şeker oranı nedir, bunlara iyice bakılmalı. Doğal beslenme zincirimizde yer almayan hangi yapay maddeleri, katkı ve koruyucu maddelerini içeriyor, bunları değerlendirmemiz gerekiyor. Paketli işlenmiş bu ürünler miktar bakımından hafif fakat içerdikleri açısından vücuda yükü ağır olan gıdalar haline geliyorlar. Bunları tüketmeden önce bilinçli olmamız gerekiyor, esasen gıda okuryazarı olmak lazım."

Üstündağ, yalnızca şekeri azaltarak diyabetin engellenemeyeceğini de ifade ederek, şeker oranı yüksek olan gıdalardan uzak durulması, hareketli bir hayatın benimsenmesi ve kaloriye dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Yorumlar (0)