Uzmanlardan kritik uyarı! Magnezyum eksikliğinde kanser tehlikesi

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, Basel Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, kanserle mücadelede magnezyum açısından zengin hücrelerin ne kadar önemli olduğunun ispatlandığını ve bunun eksikliğinde bağışıklığın ciddi oranda düştüğünü aktardı.  

SAĞLIK 26.01.2022, 17:22
Uzmanlardan kritik uyarı! Magnezyum eksikliğinde kanser tehlikesi

Vücudumuzdaki en kritik minerallerden olan magnezyumun pek çok önemli enzimin çalışması için büyük role sahip olduğunu ifade eden Kanserde Güncel Tedavilere Erişim ve Geliştirme Derneği Başkanı Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, önemli açıklamalar yaptı.

‘Magnezyum eksikliğinde kanser riski’

Kanserde Güncel Tedavilere Erişim ve Geliştirme Derneği Başkanı Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, magnezyum eksikliği durumunda kanser tehlikesinin bulunduğunu ortaya koyan bir çalışma yapıldığını söyledi ve şunları aktardı:

 “Basel Üniversitesi’nden Christoph Hess ve araştırmacılarının yayınladıkları yeni çalışmada, vücut bağışıklık sisteminin en kritik hücresi olarak bilinen T hücrelerinin, kanser hücreleri dahil olmak üzere pek çok anormal hücreyi sadece magnezyumdan zengin bir yerde etkili bir biçimde yok edebileceğini ortaya koydular. Bu araştırmada, magnezyumun LFA-1 olarak adlandırılan T hücre yüzey proteinlerinin işlev göstermesi konusunda ne kadar önemli olduğu ispatlandı”



“Magnezyum eksikliğinde pankreas ve bağırsak kanseri daha sık görülüyor” 

Vücudumuzda her gün yüz binlerce kanser hücresi ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Coşkun, insanların kendi bağışıklık sisteminin, T hücreleri aracılığıyla bu kanser hücreleri ile mücadele edip galip geldiğini ve söz konusu kanser gelişiminin engellendiğini kaydetti. Bu mücadelede bağışıklık sisteminin yetersiz kalması halinde kanser gelişimi tehlikesinin arttığını ifade eden Coşkun, “Bu sebeple, bağışıklık sisteminin esas yapılarından biri olan T hücrelerinin işlevinde magnezyumun rolünün, bu araştırmada gösterilmesi oldukça önemli. Magnezyum eksikliği olan kişilerde pankreas ve bağırsak kanserinin biraz daha sık olduğu önceki çalışmalarda gösterilmişti. Bu araştırma, tehlikenin artış mekanizması hakkında yol gösterici olabilir” açıklamasını yaptı.

“Kanser tedavisinde en umut verici yöntem, Immunoterapi” 

Kanser tedavisinde en umut verici yöntemin İmmunoterapi yöntemi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Uğur Coşkun, “Kanser hücrelerini, T hücrelerini aktive ederek yok etmeyi planlayan bir tedavi yöntemi. Türkiye’de de cilt kanseri, böbrek tümörü gibi pek çok kanser türünde kullanılmakta. Bu araştırmayı incelediğimiz zaman, immunoterapi yönteminin etkisiz olduğu hastalarda magnezyum eksikliğinin önemli bir rolü olabilir diyebiliriz. Bu meselenin daha ayrıntılı araştırılması önemli. Türkiye’de de kanser hastalarında şu an magnezyum eksikliğini sık sık görüyoruz. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar ve kuru baklagiller gibi gıdalarda sık sık bulunan magnezyumun, söz konusu gıdalardan ortalama olarak günde 300-350 mg civarında alınması lazım. Sık sık gözden kaçan magnezyum eksikliğinin kanser hastalarında özellikle takibi oldukça önemli. Yeterli düzeye gıdalar ile ulaşılamıyorsa magnezyum preperatlarına da başvurmak gerekebilir. Immünoterapi tedavisi alan kanser hastalarında özellikle düşük magnezyum seviyeleri, tedavi başarısızlığı ile bağlantılı olabilir” sözlerini kullandı. 

Yorumlar (0)