Elon Musk'ın roketi kontrolden çıktı: Ay'a çarpacağı tarih açıklandı

Dünya'nın en zengin iş insanı Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX'in, 2015 yılında uzaya gönderdiği roket kontrolden çıktı. 4 tonluk bir uzay çöpü olarak değerlendirilen Falcon 9 isimli roketin, Ay ile çarpışma yörüngesine girdiği öne sürülüyor. Mart ayının başında roketin Ay'a çarpacağı belirtildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.01.2022, 17:50
Elon Musk'ın roketi kontrolden çıktı: Ay'a çarpacağı tarih açıklandı

Uzmanlar, 7 yıldır uzayda savrulan bir SpaceX roketinin, Ay ile çarpışma yörüngesinde olduğunu duyurdu. Falcon 9 isimli roket, 2015'in Şubat ayında bir hava durumu uydusunu uzaya fırlatmak için ABD’nin Florida eyaletinden gönderilmişti.

Roket, kontrolden çıktı

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nin, Derin Uzay İklim Gözlemevi'ni Lagrange bölgesine göndermesinin ardından görevinin 2’nci aşamasını tamamlayamadı.

Meteorolog Eric Berger, bu aşamada Falcon 9’un, Dünya’ya geri dönmek amacıyla yeterli yakıtı bulunmadığı ve Ay-Dünya sisteminin çekiminden kaçmak için gereken enerjiden yoksun olduğu kaydedildi. Uzay gözlemcileri, dört tonluk bir uzay çöpü şeklinde nitelendirilen roketi, yaklaşık 2,58 kilometre/saat hızla birkaç hafta içinde Ay ile çarpışma yörüngesine gireceği uyarısını yaptı.

Çarpışma tarihi açıklandı

Dünya'ya yakın asteroitleri, nesneleri, kuyruklu yıldızları ve küçük gezegenleri takip etmek için yazılım yazan Bill Gray, büyük ihtimalle Falcon 9'un 4 Mart tarihinde, Ay’ın ekvatoruna yakın bir bölgesine çarpacağını ifade etti. Öte yandan Gray, Falcon 9’un Ay’ın yörüngesine 5 Ocak’ta yaklaştığını fakat Dünya’nın uydusunda 4 Mart'ta belirgin bir etki yaratacağını belirterek "Bu, ilk kasıtsız uzay çöpünün Ay’a çarpma olayı" sözlerini kullandı.

Harvard Üniversitesi'nde görevli astrofizikçi Jonathan McDowell, 4 Mart'ta çapışmanın gerçekleşeceğini fakat bunun "önemli bir şey olmadığını" dile getirdi.

Yorumlar (0)