Uzmanlar uyarıyor: Çocuklara sebze yedirmek için bu yönteme başvurmayın

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Nalan Karabayır, sebze yeme alışkanlığını edindirmek amacıyla ödüle başvurmamak gerektiğini ifade ederek, "Bu teknik çocuklara sebzelerin daha az çekici olduğunu ancak tatlıların daha değerli olduğunu öğretir." şeklinde konuştu.

SAĞLIK 28.03.2023, 10:10 31.03.2023, 15:27
Uzmanlar uyarıyor: Çocuklara sebze yedirmek için bu yönteme başvurmayın

Hastane açıklamasında görüşleri paylaşılan Karabayır, çocuklara kendi açlık ile tokluk ipuçlarıyla bir uyum içerisinde olmayı öğretmenin, yemek ile rahat bir ilişki kurabilmelerini ve büyüdüklerinde aşırı yemekten kaçınmalarını sağlayıp obeziteyi de önleyeceğini aktardı.

"Sebze yeme alışkanlığı için ödüle başvurmayın"

Çocuk beslenmesi üzerine yapılmış olan bir araştırmaya göre çocuklarının önüne daha büyük porsiyonlar ile servis yapıldığında daha çok yediklerini bildiren Karabayır şunları söyledi:

"Tabaklarını tamamen bitirmesi için çocuklarınızı zorlamayın. Porsiyonları büyütmeyin, yalnızca talep etmeleri durumunda ilave olarak porsiyonlar için izin verin. Sebze yeme alışkanlığı edindirmek için ödüle başvurmayın. Bu teknik diğer sebzelerin daha az çekici olduğunu ve tatlı gibi başka yiyeceklerin daha değerli olduğunu öğretir. Yemek ile sağlıklı bir ilişki kurması için ona yardımcı olun. Tatlıları ve atıştırmalıkları bütünüyle ortadan kaldırmak yerine sınırlayın.

"Ara öğün sayısı günde 2'nin üzerinde olmamalı"

Özellikle evde büyük kardeşleri olanlar atıştırmalıklara daha çok maruz kalıyor. Çocuğun bütün gün atıştırması iştahını azaltarak ana öğünleri atlamasına sebep olur. Bununla beraber akşam yemeğinde sebze gibi yiyecekler de ilgi düzeyini azaltır. Bundan dolayı öğünler ve atıştırmalıklar arasında en azından 2 saatlik bir ara olmalı. Ara öğün sayısı da günde 2'nin üzerinde olmamalı. Gazlı ve şekerli içecekler basit şekerler sağlarlar fakat besleyicilikleri oldukça düşüktür. Küçük çocuklara kalorisi yoğun ve şekerli, aromalı sularla meyve sularını iki yaşına dek vermeyin.

Yorumlar (0)