Uzmanından Covid 19 uyarısı: 6. Dalga kapıda, tedbirinizi alın

Covid-19’un tamamıyla bittiği düşüncesiyle önlemlerin bırakıldığını dile getiren Uzm. Dr. Özkan Akyol, “6’ıncı dalganın yaşanması çok uzak bir düşünce değil. Bu yüzden kişisel tedbir almayı gevşetmemelisiniz” uyarısında bulundu.

SAĞLIK 05.07.2022, 10:22
Uzmanından Covid 19 uyarısı: 6. Dalga kapıda, tedbirinizi alın

Liv Hospital Samsun İç Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Özkan Akyol, geçtiğimiz haftalarda açıklanan Covid-19 dünya verilerini göz önüne alarak İngiltere’de hasta sayısının arttığını ifade ederek, “İngiltere, geçtiğimiz ayın başlarında düzenlenen Kraliçe II. Elizabeth'in tahta çıkışının 70'inci sene dönümü kutlamalarıyla beraber Covid-19 hasta sayısında da yükselişler yaşanmaya başlandığı açıklandı. Bu artışın Omicron varyantının BA.5 ve BA.4 alt varyantlarının etkilediği salgın sebebiyle meydana geldiği belirtiliyor. İngiltere’de toplamda 1,7 milyon kişinin Corona virüs hastası olduğu söyleniyor” şeklinde ifade etti.

Birçok ülkede vaka sayıları katlanarak artıyor

Omicron varyantının insanlara çok fazla zarar vermediğini ve bu sebeple gevşemeler yaşandığına dikkat çeken Uzm. Dr. Akyol, “Şu anda dünyanın birçok kesiminde 6. dalga başladı. BA.1-2-3-4 şeklinde isimlendirdiğimiz varyantlar yeni dalgalara sebebiyet veriyor. Covid-19 çıkış tarihinden bu yana birden fazla değişim yaşadı. Şu anda dünya üzerinde bulunan Omicron varyantının BA 5 ve 4 alt varyantları çok fazla görülmeye başladı. Oluşan bu alt varyantlar insanlar arasında geziyor ve kişileri hasta etmeyi sürdürüyor. İngiltere, Kuzey Amerika, Almanya, dâhil olmak üzere birçok ülkede vaka sayıları çok yüksek rakamlara ulaştı. 100 binleri yeniden göremeye başladık” dedi.

Batı ülkelerinde ölüm sayıları korkutuyor

Uzm. Dr. Özkan Akyol, can kayıplarının da yükselişe geçtiğine vurgu yaparak, “Maalesef ki insan hayatlarında yaşanan kayıp gün geçtikçe yükseliyor. Ülkeleri bu konuda farklı farklı incelersek örneğin; Amerika Birleşik Devletleri'nde 300'ün üzerinde, Almanya'da 100'ün üzerinde. Bu nedenle hastalığın toplumun her kesimini ilgilendirdiğini unutmamalıyız” ifadesinde bulundu.

“Kalabalık alanlarda maske takılmalı”

Yetkililerin hastalığın sorumluluğunu üzerine alması gerektiğini söyleyen Akyol, “Artık insanlarda olan bu sorumluluğu yetkililer üzerine almalıdır. Tekrar tedbirler oluşturulmalıdır. Eğer önlemler bu şekilde gevşetilmeye devam ederse, maalesef ki sonbahara doğru kötü bir başlangıç bizleri bekliyor. Açık bölgelerin tehlikesiz olduğu bir gerçek. Yaz mevsiminde birbirimizden uzak şekilde açık alanlarda oturabiliyoruz. Ancak alışveriş merkezine gittiğinizde, kapalı alanda bulunduğunuzda, toplu taşıma kullandığınızda insanlarla iç içe olmak durumunda kalıyorsunuz. Bu şekilde kalabalık yerlerde bulunduğunuzda maske takılması gerekmektedir" diye konuştu.

Kurban Bayramı gezmelerine dikkat: “Daha hızlı yayılabilir”

Hastalığın bitmediğini dile getiren Akyol, “Covid-19 vaka sayısı eskiye nazaran daha düşük ilerliyor. Ancak bu hastalığın bittiği anlamına gelmiyor. Dünya çapında meydana gelen yükselişlerle beraber Türkiye’de de birkaç ay sonrasında artışlar görülecek. Normalleşme dediğimiz süreçle beraber insanlarımız önlemlerde tamamıyla esnedi. Yaklaşan Kurban Bayramı’nda özellikle dikkat etmeliyiz. Tedbirsiz şekilde hareketler etmemeliyiz. Hasta olan kişiler aile büyükleri ile temas etmemeli, hastalığı taşıyıcı olarak bünyesinde tutan çocuklarımıza dikkat etmeliyiz. Covid-19 ne yazık ki bitmedi. Bu yüzden bayram gezmelerinde bunu kendimize hatırlatmalıyız. Dikkatli bir şekilde bayramı geçirmeliyiz” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)