Uzman doktordan kurban etini doğrama ve saklama tüyoları

Mikrobiyoloji ve enfeksiyon bölümünden Uzman Doktor Bengisu Ay, kurban eti ve saklama koşulları hakkında bilgilendirici açıklamalarda bulundu. Doktor Ay, yeni kesilen kurbanın etlerinin hızlı ve steril şekilde muhafaza edilmesi gerektiğini aksi takdirde bulaşıcı hastalıklara maruz kalınabileceğini belirtti. 

SAĞLIK 24.07.2021, 16:34 25.07.2021, 14:29
Uzman doktordan kurban etini doğrama ve saklama tüyoları

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Uzmanı Doktor Bengisu Ay, kurban etlerinin saklanma koşulları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Doktor Ay, uygun koşullarda saklanmayan kurban etlerinin bulaşıcı hastalık riskini artırdığını ifade ederek şunları aktardı: “Hayvanlarda gördüğümüz ve zoonoz olarak nitelendirilen bazı hastalıklar bulunuyor. Bu hastalıklar, ete dokunmak ve yemek suretiyle insanlara geçiyor. Bu sebeple özellikle yeni kesilen etler, steril ve seri biçimde uygun koşullara getirilerek muhafaza edilmeli. Hızlı şekilde muhafaza altına alınmayan etlerden, hayvanlardaki bakteri, parazit, mantar ve viral hastalıkların bulaşma olasılığı oldukça yüksektir.” 

“Hastalık sivilce gibi başlayıp yayılıyor” 

“Hayvanlardan geçen hastalıklar sivilce gibi başlayıp morararak yayılıyor. Yara halini alıyor. Bu belirtiler, şarbon hastalığının belirtileri. Kusma, ishal ve ateş ile kendini gösteren salmonelloz hastalığı da hayvanlardan geçiyor. Bağırsak paraziti teniyoz, brusellozis, kuduz ve verem hastalıkları da hayvanlardan geçiyor.” 



Kesim yapan kişinin temizliği ve sağlığı da önemli 

Doktor Ay: “Uygun ortamı bulan bakteriler hızlı şekilde ürer. Bir bakteri, saatler içinde milyonlara ulaşabilir. İçeriğinde hafif oranda bakteri bulunduran etin iyi muhafaza edilmemesi durumunda bir gece sonrasında insanlar için büyük riskler oluşturacak duruma gelebilir. Bu sebeple etin kesimi, hayvanın yüzülmesi ve parçalama işlemleri serin ve güneş görmeyen yerlerde yapılmalıdır. Etler, serin yerde birkaç saat dinlendirildikten sonra parçalanmalı ve buzluğa konulmalıdır. Bu süre zarfında eti kesen kişinin hijyeni ve sağlığı da oldukça önemlidir. Kesim yapan kişinin bulaşıcı hastalığının bulunması, işleri karmaşık hale getirecektir. Etle temas edildikten sonra da eller en az 30 saniye boyunca bol su ve sabunla yıkanmalıdır. Eller yıkanmadan asla yüz, göz ve ağızla temas ettirilmemelidir.” 

Et keserken plastik parçalama tahtası kullanılmalı 

“Etler az pişmiş ya da çiğ tüketilmemelidir. Etlerin parçalanma yeri de kolay temizlenen, paslanmaz çelik tezgah ya da masa olmalıdır. Kesme ve parçalama sırasında ise plastik maddeden yapılmış parçalama tahtası kullanılmalıdır.”  

Yorumlar (0)