Her yıl giderek artıyor, kedi tırmığı hastalığına dikkat!

Kedinin tırmalaması sonucu ortaya çıkan ‘kedi tırmığı’ hastalığı, kanser ve AIDS (HIV) hastalarına tehlike arz ediyor. Bağışıklık sisteminde yetersizlik bulunan ve tam anlamıyla gelişmemiş bireylerde hastalığın ciddi bir şekilde ilerleyebileceğini belirten Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Onur Başbuğ, ‘kedi tırmığı’ hastalığının her yıl giderek arttığını söyleyerek hayvanseverleri uyardı.

SAĞLIK 25.03.2024, 16:54 05.04.2024, 11:37 Melina Ay
Her yıl giderek artıyor, kedi tırmığı hastalığına dikkat!

Kedi tırmığı hastalığı, ‘Bartonella Henselae’ adlı bakteriyel enfeksiyöz etkenin yol açtığı iyi huylu bir enfeksiyon hastalığıdır. Sıklıkla kedi tırmığı ya da ısırığına maruz kalan ufak çocuklarda veya bağıklık sistemi zayıf insanlarda gözlenmektedir. Genellikle kendi kendini sınırlayan bölgesel lenfadenopati ile karakterize bulaşıcı bir hastalık olan kedi tırmığı hastalığı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Onur Başbuğ, hayvan severleri her kedinin sağlıklı olmayacağını konusunda bilinçli olmaları için uyardı.

“Özellikle çocuklar risk altında”

İç Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Başbuğ, hayvansever insanların, kedilere dışarıdan ilk baktıklarında hasta olup olmadığını anlayamayacağından dolayı dikkat etmelerini söyleyerek, “Ne yazık ki, kedilerde belirgin semptomlar gözlenmediğinden, insanlar kedilerini sağlıklı olarak algılayıp bu hastalıktan habersiz bir şekilde hastalığa yakalanabilmektedirler. Son yıllarda yapılan birçok çalışma, hastalığın her yıl arttığını göstermiştir. Özellikle çocuklar bu hastalık için risk altındadırlar, çünkü sağlıklı bireyler belirgin bir semptom göstermeksizin hastalığı atlatırken, bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiş çocuklarda hastalık ortaya çıkabilir ve önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bunun yanı sıra kanser ve AIDS (HIV) hastalarının da dikkat etmeleri gerekmektedir” dedi.

“Düzenli aralıklarla pire ve kene kontrolü yapılmalı”

Normal sağlıklı bireyler hastalığı belirgin semptomlar göstermeden atlatabildiğini ifade eden Başbuğ, bağışıklık sistemi zayıflamış veya tam olarak gelişmemiş bireylerde hastalığın ciddi seyirde ilerleyeceğinden dolayı uyardı. İstenmeyen sonuçlarla karşılaşmamak için temkinli davranmakta fayda olduğunu aktaran Başbuğ, “Kedilerde klinik semptomların görülmediği için bu hastalığa dikkat etmemiz gerekiyor. Bu yüzden, kediler sağlıklı olsa bile, kedi sahiplerinin düzenli aralıklarla pire ve kene mücadelesi yapmaları gerekmektedir. Ayrıca kedi tırmığı hastalığının en büyük nedenlerinden biri, dışarıdaki kedi kavgalarıdır. Evcil kediler, dışarıdan herhangi bir kediyle kavga ettiğinde bu hastalığı kolaylıkla yakalanabilirler. O yüzden, veteriner hekimlerle düzenli olarak işbirliği içerisinde bulunmalılar” diye konuştu.

“Etkili bir tedavisi yok"

Dışarıda bulunan her kedi ile temasta bulunduktan sonra ellerini düzgün bir şekilde dezenfekte etmelerini söyleyen Başbuğ, “Bu basit yöntemlerle hastalıktan kaçınabiliriz. Kedi tırmığı hastalığının temel problemi, pirelerin taşıyıcı olmasıdır. Bu pireler, dışkılarıyla kedinin çeşitli yerlerine etkenleri bulaştırabilirler. Aslında bu, bir döngüdür. Pireler, kedi ve insan arasında dolaşım gösteren bir sirkülasyon oluşturur. Etkenler kedinin kanında bulunabilir. Kediler, patileriyle tırmalayarak veya yalayarak bu etkenleri temas ettikleri yere bulaştırabilirler. İnsanlar da bu yerlere temas ettiklerinde veya kediler insanları tırmaladıklarında veya ısırdıklarında hastalığa yakalanabilirler. Hastalığımızla ilgili olarak kedilerde tam olarak etkili bir tedavi yöntemi şu anda bulunmamaktadır. Uzun süre antibiyotik tedavisi uygulanabilir, ancak kesin bir tedavi yöntemi henüz mevcut değildir. Kedilerden insanlara geçen birçok hastalık vardır, bu hastalığımızda olduğu gibi, dışarıdaki kedilerle temas etmekten kaçınmamız ve gerekli hijyenik tedbirleri almamız son derece önemlidir’’ ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)