Uyku pozisyonuna dikkat: Görme kaybına yol açabilir

Gözünü ovalayanlarda daha sık görülen keratokonus rahatsızlığının yanlış uyku pozisyonu sebebiyle de gelişebileceğini söyleyen Doç. Dr. Aylin Kılıç, “Uyurken gözümüzün üstüne yatırıyorsak göze yapılan sürekli baskı kornea tabakasında travmaya yol açabilir. Sonuç olarak da görme azlığı, miyop, astigmat ve keratokonus gibi şikayetler gelişebilir. Özellikle de genç bireylerde bu tarz sorunlar daha çok görülüyor." dedi.

SAĞLIK 28.08.2022, 22:08 29.08.2022, 15:46
Uyku pozisyonuna dikkat: Görme kaybına yol açabilir

Doç. Dr. Kılıç, yanlış uyku pozisyonlarının göz sağlığını bozabileceğine dair önemli açıklamalar yaptı. 

Kılıç, uyku boyunca göze yapılan baskının görme kaybına yol açacağını kaydederek, “Uyurken gözümüzün üstüne yatırıyorsak göze yapılan sürekli baskı kornea tabakasında travmaya yol açabilir. Bahse konu travmanın gece boyunca sürmesi halinde korneada oluşan incelme sebebiyle öne doğru bombeleşme oluşabilir. Sonuç olarak da görme azlığı, miyop, astigmat ve keratokonus gibi şikayetler gelişebilir. Özellikle de genç bireylerde bu tarz sorunlar daha çok görülüyor. Keratokonus dediğimiz rahatsızlık ender de olsa bu şekilde başlıyor. Gözünü ovalayanlarda sıklıkla görülüyor. Günlük yaşamda gözümüze bastırarak ovalamak neyse uyurken gözümüzün üstüne yatmak da aynı şeydir." dedi. 

"İlerleyen vakalarda kornea nakli de gerekebiliyor"

Uyku pozisyonunun tek bir gözde oluşturduğu problemlere değinen Aylin Kılıç, “Sorun yalnızca tek bir gözde olabiliyor. Hastalarımıza gözlerini ovalayıp ovalamadıklarını soruyoruz. Ovalamadığını belirtenlere ise uyku pozisyonlarını soruyoruz. Göze baskı yapmadan uyumalarını öneriyoruz. Günlük hayatta gözü ovalamak bir travmadır. Gözün üst kısmında kornea tabakası çok elastiktir. Bu tabakaya baskı sürerse kornea incelir ve bombeleşme ilerler. Bu durumda astigmat ve miyop gibi sorunlara zemin hazırlarız. Bu rahatsızlık gözlükle de düzeltilmez. Bunu durdurmak için ameliyata başvuruyoruz. İlerleyen vakalarda kornea nakli de gerekebiliyor." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)