Ürküten araştırma: Akciğerlerde ilk kez rastlandı

Gerçekleştirilen bir araştırmada, ilk defa bir insanın akciğerinde mikroplastik partikül görüldü.

SAĞLIK 06.04.2022, 21:17
Ürküten araştırma: Akciğerlerde ilk kez rastlandı

İngiltere medyasında yer alan habere göre, Hull York Tıp Fakültesi ve Hull Üniversitesi'nden bilim insanları, 13 hasta bireyin akciğerinden doku numuneleri alarak çalışma yaptı.

Araştırmacılar, hastalardan 11’inin akciğerinin derinliklerinde, insan sağlığı için tehdit oluşturan 39 mikroplastik partikül tespit edildiğini duyurdu.

Söz konusu çalışmada, akciğerlerde en çok görülen bileşenin plastik şişelerde ve ambalajlarda kullanılan polipropilen olduğu kaydedildi.

Çalışmanın baş yazarlarından Laura Sadofsky, "Daha evvel bir cansız bir bedende mikroplastik bileşeni görülmüştü fakat bu çalışma ilk defa bir bireyin akciğerinde mikroplastik partikülüne denk gelindiğini gösteriyor." diye konuştu.

Bilim insanları, insanların mikroplastik kirliliğe maruz kalmasının artık kaçınılmaz bir hal aldığının altını çizerek, neticelerin endişe verici olduğunu ifade etti.

Kanda da tespit edilmişti

Bilim insanları, insanlar üzerinde yaptıkları araştırmada, deneklerin yaklaşık olarak yüzde 80'lik kısmının kanında mikroplastiklere rastlamıştı.

Bilim insanları, tamamı sağlıklı olan erişkin 22 bağışçıdan alınan kan numunelerini detaylı bir şekilde analiz etmiş ve deneklerden 17'sinin kanında plastik parçacıklar tespit etmişti.

Söz konusu çalışmada, kan numunelerinin yüzde 50'sinde içecek şişelerinde yaygın bir şekilde kullanılan PET plastik, 3'te birinde gıda ve diğer ürünlerin ambalajlanmasında kullanılan polistiren, 4'te birinde de plastik poşet imalatında kullanılan polietilen tespit edilmişti.

Araştırma, mikroplastiklerin insan vücudunda hareket edebildiğini ve tüm organlara yerleşebileceğini ortaya koymuştu.

Hollanda'da bulunan Vrije Üniversitesi'nden Prof. Dick Vethaak, bahse konu çalışmalarının insan kanında polimer parçacıklarının yer aldığına ilişkin ilk gösterge olduğunu kaydetmiş, neticelerin endişe verici olduğunun altını çizmişti.

Vethaak, "Bu parçacıklar tüm vücudumuzda dolaşıyor. Ayrıca bebeklerin ve çocukların bu tarz kimyasallara karşı çok daha savunmasız olduklarını net bir şekilde biliyoruz. Bu beni bir hayli endişelendiriyor." sözlerini sarf etmişti.

Vethaak, bunun ile ilgili ivedilikle çok daha fazla araştırma gerçekleştirilmesi gerektiğini de sözlerine eklemişti.

Ürküten araştırma: İnsan kanında ilk kez rastlandı

Yorumlar (0)