TURKOVAC, hastaneye yatışları önledi mi? Bilim Kurulu üyesi cevap verdi 

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Kara, TURKOVAC aşısının klinik çalışmalardan elde edilen ön değerlendirme sonuçlarını yorumladı ve herkesin merak ettiği cevabı verdi: “TURKOVAC aşısı vurulan kişilerde yoğun bakıma yatma, hastaneye yatma ve ağır hastalık durumu görülmedi.” 

SAĞLIK 19.12.2021, 15:00 21.12.2021, 09:15
TURKOVAC, hastaneye yatışları önledi mi? Bilim Kurulu üyesi cevap verdi 

TURKOVAC geliştiricileri, yerli aşının acil kullanımı için onay başvurusunda bulunmuşken aşının ön değerlendirme sonuçları Sağlık Bakanlığı ile paylaşıldı. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara ise bu sonuçları değerlendirdi. Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı Ateş Kara, yerli aşının klinik çalışma verilerinin hayli olumlu olduğunu ifade ederek şunları dile getirdi: “İnaktif aşı Sinovac ile TURKOVAC’ın karşılaştırmalarının pozitif yönde seyrettiğini görüyoruz. Yerli aşının etkinliğinin saptanması için bir gruba mevcut aşıları diğer gruba da TURKOVAC aşısını uyguladık. TURKOVAC uygulanan kişiler arasında yoğun bakıma ve hastaneye yatış oranlarında ve ağır hastalanma durumlarında veri bulunmuyor. Mevcut aşıların uygulandığı kişilerde de çok ağır hastalanan kişilere bulunmadı.” 

Aşı sonrasında vaka sayıları karşılaştırıldı 

Kara: “Mevcut aşıları vurulduktan sonra pozitif olanlar ile TURKOVAC aşısını vurulduktan sonra pozitif olanlar arasında da karşılaştırma yaptık. TURKOVAC’ın bu konuda daha avantajlı olduğunu gördük. Yerli aşımız büyük oranda koruyuculuk sağlıyor. İlk veriler umut verici. Bu veriler, değerlendirici komisyonlara sunuldu. Acil kullanım için onay bekliyoruz.” 



Aşının yan etkileri değerlendiriliyor 

Kara: “TURKOVAC aşısının yan etkileri de değerlendiriliyor. Güvenlik testleriyle ilgili ikinci grup çalışmada yaklaşık 3 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Başlangıca göre ise avantajlarımız bulunuyor. Inaktif aşılar dünya genelinde 3,5 milyar kişiye uygulandığı için ne gibi olumsuz etkilerinin olduğunu ve bu semptomların ne sıklıkta yaşandığını biliyoruz. TURKOVAC aşımızda da bu etkilerin bulunup bulunmadığına bakıyoruz. Yaptığımız değerlendirmelere göre aşı sonrasında semptom oluşması konusunda da TURKOVAC, benzerlerinin altında kaldı yani büyük oranda semptom oluşmadı. Bu sonuçlar, acil kullanım onayı almak konusunda avantaj sağlayacaktır.” 

“Aşının üretim aşaması için testler yapılıyor” 

Kara: “Aşının her aşaması için olduğu gibi üretim aşaması için de çok sayıda test uygulanıyor. Bu testler neticesinde TURKOVAC’ın üretilebilir olduğunu tamamen saptadık. Üretim sürecinde aşımızın antijen miktarının vücut için yeterli olup olmadığı konusunda ve son kullanma tarihini belirlemek konusunda stabilite testleri yapıldı. Acil kullanım onayı verilmesi durumunda 3 aylık kullanım süresinin bulunacağını söyleyebiliriz. Periyodik olarak yapılacak testlerle kullanım süresi 6 aya çıkartılabilir. Birkaç sene sürecek testlerle birlikte de süre 2 seneye kadar çıkartılabilir. Aşılarla ilgili çalışmalar ve testler oldukça titizlikle yapılıyor. İnsanların en fazla sürede nasıl korunacağına dair yaklaşımlar benimseniyor.” 



“TURKOVAC, hatırlatma dozu olarak kullanılabilir” 

Kara: “mRNA ve inaktif aşılarda ilk iki dozun ardından hatırlatma dozu uygulanması gerekiyor. Hatırlatma dozu ile birlikte antikor seviyesinde hızlı artış yaşanıyor. TURKOVAC’ın hatırlatma dozu olarak kullanıldığı çalışmalarda antikor seviyesinde büyük oranda artış sağlandığını gördük. Bu da en büyük avantajlardan oldu. Bu sebeple yerli aşının hatırlatma dozu olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz. Elbette ben, bu değerlendirme sonuçlarını bir araştırmacı gözüyle yorumladım. Çok yönlü değerlendirmeler sonucunda yerli aşının kullanımı hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olunacaktır. Aşının acil kullanım sürecini inceleyen ve onaylayacak olan tarafsız ve bağımsız komisyonlardaki hocalar tarafından yapılacak değerlendirmeler esas alınacaktır.” 

Yorumlar (0)