Tüketirken dikkat etmeniz gereken 5 yiyecek

Yiyeceklerin çoğunluğu faydalı olsa da bazı yiyeceklerin yanlış pişirilmesi ya da aşırı tüketilmesi sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Hatta, hayatınızı kaybetmenize bile neden olabilir. 

SAĞLIK 21.11.2019, 15:58
Tüketirken dikkat etmeniz gereken 5 yiyecek

Bazı yiyecekler zararsız gibi görünüyor olsa bile dikkatli seçilmediği, doğru pişirilmediği, yenmemesi gereken ve zehirli kısımları çıkarılmadan tüketildiğinde vücuda zarar veriyor.

Zehirli yiyecekler kategorisine girmesi gereken bu tür yiyeceklerin ne kadar sinsi ve zehirli olabileceğini tahmin etmek güç. 

Gerekli önlemler alınmadığı takdirde, bu tür yiyecekler sizi hasta edebilir, mide bulantısından psikoza kadar pek çok rahatsızlığa hatta ölüme bile neden olabilir.

Aşağıdaki beş yiyeceği tüketirken özellikle dikkatli olmak gerekir. Eğer doğru yöntemi ve önlemi bilmiyorsanız, en iyi yol bu yiyeceklerden uzak durmak.

1. Balon Balığı

Japonya'da sevilecek yiyeceklerden biri olmasına rağmen son derece ölümcül bir balık türü. Balon balığında, tetrodotoksin bulunuyor ve etkilerinin hızı ve şiddeti bir zehirden ve siyanürden bile daha ölümcül. Fakat bu risklere karşı, balon balığı bazı ülkelerde bolca tüketiliyor.

Japonya'da sık sık yenilen veya çorbalara katılan balon balığını hazırlamak ve müşterilere sunmak için şefler birkaç senelik eğitim alıyor. Önemli olan nokta ise, balon balığının müşterilerin tabanığa giden yolculukta, zehirli kısımlarından, deri, beyin, karaciğer, yumurtalık ve bağırsaklarının iyice temizlenmiş olması.

2. Casu Marzu Peyniri

Bu peyniri benzerlerinden ayıran nokta ise içinde bulunan kurtçuklar. Kulağa pek iştah açıcı gelmese de bu peynir İtalya'nın Sardunya Adası'nda oldukça sık tüketiliyor.

Tadı parmesan peynirine benzeyen pecorino peynirine, sinek larvaları eklenerek yapılıyor. İçindeki küçük kurtçuklar zamanla peyniri yumuşatıp yenecek hale geldiğinde ortasında sıvı oluşuyor. Tadının gorgonzola peynirine benzediği de söylenen casu marzu peyniri, larva dışkıları nedeniyle çok keskin bir aromaya ve kendine has bir tada sahip.

Fakat bu peyniri yemek için reflekslerinizin iyi olması gerekiyor çünkü peyniri tüketirken içindeki kurtçuklar 15 santimetreye kadar sıçrayabiliyor. Bulunmasının çok zor olduğu ve Avrupa Birliği'nin (AB) ihraç için onay vermediği peynir için çoğunlukla "dünyanın en tehlikeli peyniri" deniyor.

Tehlikesi ise, içindeki kurtçukların öldüğü zaman ortaya çıkıyor. Eğer kurtçuklar ölmüşse peynir bozuluyor ve bozuk casu marsu peyniri tüketmek, mide bulantısı, kusma ve ishale yol açıyor.

3. Işgın Otu

İngiliz mutfağında oldukça sık tüketilen ışgın otunun saplarında zehir bulunması nedeniyle dikkatle hazırlanması gereken yiyecekler listesinde yer alıyor. 

İçinde bulunan oksalit asit, yüksek miktarda tüketilirse minerallerin sindirimini azaltıyor ve böbrek taşı oluşuma neden oluyor. 

4. Barbunya fasulye ve soya fasulyesi

Genel olarak baklagiller sağlıya faydalı olsa da soya fasulyesi ve kırmızı barbunya gibi baklagiller düzgün hazırlanmalı. Barbunyanın iyi tarafı, protein, lif, vitamin ve minerallerle dolu olması. Kötü tarafı ise içinde fitoemaglutinin adlı bir yağ bulunması ve bu yağ, mide ağrısı ve kusmaya neden olabiliyor

Diğer yandan soya fasulyesi de protein ve antioksidanlarla dolu. Ancak içerisinde yiyeceklerin tamamen sindirilmesini önleyen tripsin adlı bir enzim de var. Hem barbunya hem de soya fasulyesinin tüketilmeden önce 12 saat suda bırakılması ve kaynatılması gerekiyor.

5. Muskat

Endonezya'ya özgü bir ağaçta yetişen bu ünlü baharat, bazı kurabiyelerin ve pudinglerin yanı sıra et, patates, sos ve sebze hatta içkilerde kullanılıyor. Fakat fazla tüketilmesi korkunç yan etkilerini ortaya çıkartıyor.

Çok fazla muskat tüketirseniz mide bulantısı, ağrı, nefes darlığı hatta felç ve psikolojik hastalıklarla karşılaşabilirsiniz. Muskattan gıda zehirlenmesi, nadiren ölüme yol açabiliyor. Peki muskat buna rağmen neden bu kadar çok tüketiliyor? Çünkü muskat halüsinasyon yaratan etkileri nedeniyle yüzyıllardır kullanılıyor.

Yorumlar (0)