TÜBİTAK 'uzun ömürlü yoğurt' üretti

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye'nin tüm köylerinden örnekler toplayarak yeni bir yoğurt üretti.

SAĞLIK 03.12.2019, 09:06
TÜBİTAK 'uzun ömürlü yoğurt' üretti

TÜBİTAK, Anadolu'nun farkı yerlerinden örnekler toplayarak Anadolu yoğurdunun kendi kültüründen seçilmiş bakteriler ile yeni bir doğal yoğurt üretti.

Raf ömrü üç ay olan yoğurt, gemi ve firkateynlerde askeri ve sivil ihtiyaçlar için kullanılabilecek.

TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü tarafından geliştirilen ve Dr. Mehlika Borçaklı'nın yürüttüğü "Uzun Ömürlü Yoğurt" projesi ile söz konusu yoğurdun üretimi, Anadolu'nun geleneksel yoğurtlarından izole edilmiş, tanımlanmış, karakterize edilmiş kültürlerden seçilmiş bakterilerle sağlandı.

Hürriyet'ten Eray Görgülü’nün haberine göre buluş konusu bakteriler, patojenlere karşı çeşitli antimikrobiyal "etM" yapan maddeler geliştirdiklerinden, yoğurtların daha uzun süre güvenli bir şekilde kalmasını sağlıyor. Buzdolabı koşullarında ise çok yavaş asit ürettikleri için de uzun süre ekşimeden kalabiliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise söz konusu yoğurdun muadillerinden en büyük farkının, genetiğiyle oynanmış ve tamamen doğal olmasını belirtirken ayrıca binin üzerinde tüketicinin beğenisine sunulan yoğurdu, tüketicilerin yüzde 95'inden fazlası beğendi.

Yorumlar (0)