Strep A bir ülkede daha görüldü: Çocuk ölümleri artıyor

İngiltere'de Strep A virüsünün sebep olduğu ölümler, geçtiğimiz senelere kıyasla ortalama 5 kat artış gösterdi. Ülke genelinde Strep A virüsü sebebiyle yaşamını yitiren çocukların miktarı 9'a çıkarken, Fransa'da aynı virüsten dolayı 2'si çocuk 3 kişi daha hayatını kaybetti.

SAĞLIK 08.12.2022, 09:41 09.12.2022, 08:05
Strep A bir ülkede daha görüldü: Çocuk ölümleri artıyor

Birleşik Krallık Sağlık Güvenlik Ajansı (UKHSA), Galler ve İngiltere'de, Strep A tanısı konulduktan sonra virüsün sebep olduğu invasif GAS hastalığı sebebiyle son bir hafta içerisinde yaşamını yitiren çocukların sayısının 9'a çıktığını ifade etti. Hayatını kaybeden çocukların birçoğu 10 yaşının altında. Öte yandan, söz konusu virüs Fransa'da da görüldü ve 2’si çocuk toplam 3 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Fransa’da görüldü, 2’si çocuk 3 kişi yaşamını yitirdi

Türkiye’de henüz görülmeyen hastalık, dünya genelinde endişeye sebep oldu. Fransız basınında yapılan haberlere göre, dün Sağlık Genel Direktörlüğü (DGS) tarafından sağlık personellerine yollanan acil mesaj içerisinde çocuklarda Strep A bakteriyel enfeksiyonuna bağlı olarak vakaların yükseldiği ifade edildi.

Son 15 gün içerisinde söz konusu enfeksiyona bağlı şekilde hastaneye yatırılan 8 çocuktan 2'si hayatını kaybetti. Öte yandan enfeksiyonun görüldüğü 3 yetişkin hastadan 1'i de yaşamını yitirdi.

DGS, hastaların birbiriyle bağlantısı bulunmadığına işaret ederek virüsün eski alttürlerden dolayı olabileceği olasılığı üzerinde durdu.

“Sosyalleşme ve yüksek oranlı bakteriyle ilgili”

UKHSA tarafından sağlanan verilere göre, bu sene İngiltere'de 1-4 yaş aralığına olan 100 bin çocuk başına 2, 3 Strep A tanısı koyuldu. Bu miktar pandemi öncesinde 2017-2019 yılları arasında yaklaşık 0,5 şeklinde sisteme düşülmüştü. Bununla beraber kuruluş, son dönemlerde çocuklarda alt solunum yolu Strep A virüsünün ciddi hastalığa sebep olmasına dair raporların sonrasında soruşturmaların devam ettiği bildirdi.

UKHSA, Strep A’ya ait yeni bir varyantının dolaşım halinde olduğuna yönelik bir argüman olmadığını ve yükselişin büyük ihtimalle dolaşımda olan yüksek orandaki bakteri ve sosyalleşme ile alakalı olduğunu ifade etti.

Strep A nedir?

Grup A streptokok (GAS) veya Strep A ciltte ve boğazda görülen bir bakteri çeşididir ve birçok kişide herhangi bir belirti göstermez. Bununla beraber, akciğerlerde, boğazda ve burunda farklı hastalıklara sebep olabilir.

Strep A semptomları içerisinde yutkunma esnasında ağrı, yüksek ateş, beyaz benekli şişmiş bademcikler, deri döküntüleri ve şişmiş boyun bezleri yer alıyor.

Strep A öte yandan şu etkileri de gösterebilir:

-Bademcik iltihabı

-Farenjit

-Kızıl

-İmpetigo veya erizipel gibi cilt enfeksiyonları

-Selülit

-Zatürre

Birçok boğaz enfeksiyonu rahatsızlığı tedavi olmadan iyileşme gösterir. Cilt enfeksiyonları ise antibiyotik kullanmayı gerektirebilir. Diğer bir taraftan, Strep A, invazif GAS (iGAS) şeklinde bilinen ciddi derecede enfeksiyonlara da sebep olabilir.

İnvazif GAS (iGAS) hastalığı nedir?

İnvaziv GAS rahatsızlığı, virüsün vücudun doğal savunmasını geçerek akciğerler, derin kas aşıp ve kan gibi bölgelerine ulaştığında görülür.

İnvaziv GAS rahatsızlığının en ciddi etkileri, Streptokokal Toksik Şok Sendromu (etkileri içerisinde ishal, kusma, karaciğer veya böbrek hasarı, kızıl, düşük tansiyon ve yüksek ateş bulunur) ve "et yiyen hastalık" veya Nekrotizan Fasiit’tir. Nekrotizan Fasiit rahatsızlığı dokuların zarar görmesine sebep olan ve ameliyat edilmesi gerektiren bir rahatsızlıktır. Söz konusu bu rahatsızlıkların her ikisi de oldukça nadir şekilde görülür fakat Toksik Şok Sendromunun ölüm oranı oldukça yüksektir. Tedaviler sırasında farklı antibiyotik çeşitleri kullanılır ve etkilerin ne derece şiddetli hale geldiğine bağlı olacak şekilde kan nakli gerçekleştirilebilir.

iGAS’ın belirtileri nelerdir?

İnvaziv GAS'ın semptomları ve erken belirtileri şunlardır:

-Yüksek ateş

-Şiddetli kas ağrıları

-Vücudun bir bölgesinde ağrı

-Yara yerinde kızarıklık

-kusma veya ishal

Strep A nasıl yayılır?

Konu ile ilgili açıklamada bulunan UKHSA’da sağlık danışmanı olan Dr. Yimmy Chow, "A Grubu streptokok enfeksiyonları çoğunlukla hafif rahatsızlıklarla sonuçlanır. Etkileri içerisinde cilt enfeksiyonları, ateş ve boğaz ağrısı görülür. Bu hastalık bir antibiyotik kullanılarak tedavi edilebilir. Ancak nadir olarak görülen vakalarda büyük etkiler görülen bir rahatsızlık meydana gelebilir. İshal, kusma, şiddetli kas ağrıları ve yüksek ateş görüldüğünde hızlı bir şekilde tıbbi destek alınmalıdır" dedi.

Strep A’nın cilt, hapşırma ve öksürme yoluyla geçtiğini aktaran Dr. Chow, “65 yaşın üstünde olan kişiler, kanser hastası olanlar, kalp hastalığı bulunanlar, steroid ilaçları kullananlar ve HIV'li olanlar yakalanma oranı en fazladır” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)