AB'nin metaverse partisi, eleştirilerin odağında

AB'nin metaverse projesi olan Global Gateway stratejisinin tanıtılacağı sanal partiye sadece 6 kişinin katılması, teknoloji dünyasında gündeme oturdu. 400 bin dolar harcama yapılan partinin ilgi çekmemesi, Twitter'da AB'ye yönelik eleştirileri artırdı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.12.2022, 09:38 08.12.2022, 21:03 Hakan Öksüz
AB'nin metaverse partisi, eleştirilerin odağında

Özellikle 2021 ve 2022'de dünyayı kasıp kavuran metaverse akımı, kripto dünyasına da damga vurdu. Facebook'un sahibi Mark Zuckerberg'in şirketin adını "Meta" olarak değiştirmesiyle popülerleşen bu yeni dünya, birçok kripto projesinin metaverse evrenine girmesiyle sonuçlandı. Ne olduğu ve neye yaradığı dünya çapında tartışma konusu haline gelen metaverse, ülkelerin ve uluslararası örgütlerin de ilgisini çekti.

Metaverse dünyasına adım atan Avrupa Birliği (AB), duyurusunu yaptığı Global Gateway stratejisi ile özellikle gençlerin ilgisini çekmeyi amaçlıyordu. Bu stratejini tanıtılması için 24 saat sürecek sanal bir partinin düzenleneceği duyurulmuştu. Edinilen bilgilere göre yaklaşık 400 bin dolarlık harcama yapılan parti ilgi görmedi, sosyal medya çalkalandı.

"Partide benim dışımda sadece 5 kişi vardı"

AB tarafından kurulan metaverse platformunun tanıtımının yapılacağı partiye katılan gazeteci Vince Chadwick, deneyimlerini anlattı. Twitter hesabından paylaşımda bulunan gazeteci, "Metaverse platformunun tanıtılacağı galada benim dışımda sadece 5 kişi vardı. Bir süre sonra herkes ayrıldı, sadece ben kaldım." ifadelerini kullandı.

Proje, Twitter'da eleştirildi

AB'nin metaverse planı, bazı ab çalışanları da dahil olmak üzere geniş bir kesimi memnun etmedi. Önceki aylarda bir gazeteciyle röportaj yapan ismini vermeyen bir AB çalışanı, söz konusu parti hakkında "utanç verici" yorumunda bulundu. Twitter'dan yapılan eleştirilerde ise "Kuraklık, açlık ve savaş varen AB'nin bu harcamaları neye yarıyor?" denildi.

Global Gateway stratejisi ile ilgili konuşan bir temsilci, proje hakkında, "Hedef kitlesi 18-35 yaş aralığındaki apolitik gençler. Proje, bu gençlerin dikkatini çekmek amacıyla oluşturuldu." yorumunda bulundu. 

Metaverse ölüyor mu?

Kripto para piyasalarındaki sert düşüşlerin ardından metaverse konseptinin de popülerliğini kaybettiğini düşünen kişilerin sayısı bir hayli fazla. Metaverse dünyasının başlıca projelerinden biri olan Decentraland platformunun ekim ayındaki aktif kullanıcı sayısının ciddi şekilde düşmesi, buna kanıt olarak gösteriliyor. The Sandbox platformunun günlük kullanıcı sayısının 4 binin üzerinde olduğunu vurgulayan bazı uzmanlar ise metaverse projelerinin yeniden popülerlik kazanacağını düşünüyor.

Yorumlar (0)