Sıcak havalarda tuzlu ve şekerli içecekler tüketmek sağlığı olumsuz etkiliyor

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, sıcak yaz günlerinde serinlemek için tüketilen tuz ve şeker oranı yüksek içeceklerin kalp, tansiyon ve şeker hastalarında olumsuz bazı durumlara neden olduğunu açıkladı.

SAĞLIK 27.08.2023, 11:38
Sıcak havalarda tuzlu ve şekerli içecekler tüketmek sağlığı olumsuz etkiliyor

Nemli ve aşırı sıcak havalardan vücudun olumsuz yönde etkilendiğini belirten Prof. Dr. Altay, yaz aylarında dengeli ve yeterli sıvı tüketiminin önemini vurguladı. Altay, sağlıklı içeceklerin tüketilmesi yönünde tavsiyede bulundu.

‘‘Şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durun!’’

Sıcak yaz günlerinde sıvı tüketiminin arttığını ve serinlemek için soğuk içeceklerin tercih edildiğini söyleyen Altay, en sağlıklı içeceğin su olduğunu söyledi. Konuya ilişkin detaylı açıklama yapan Altay, "Doğal su tüketmek her zaman daha uygun olandır. Meşrubat tüketirken ise çok dikkat etmeliyiz. Bilindiği üzere meşrubatlarda katkı maddeleri olabiliyor. Dolayısı ile de bunların glisemik endeksleri oldukça yüksek oluyor. Ayrıca içeriğinde şeker ilavelerine de yer veriliyor. Bu yüzden kalp ve şeker hastalarında bu tür içecekleri tavsiye etmiyoruz. Şeker içeriği yüksek olan gazlı içecekler ile meşrubatlardan mümkün olduğunca uzak durmak gerekiyor" şeklinde konuştu.

"Tuzlu olmamak şartıyla ayran tüketilebilir"

Tuz oranı yüksek içeceklerin ise özellikle tansiyon hastaları için ciddi risk barındırdığını belirten Altay, tuzlu içeceklerin dikkatli şekilde tüketilmesi konusunda uyardı ve sözlerine şöyle devam etti: "Tuzlu olmamak şartıyla ayran tüketilebilir. Suya alternatif olarak ise tüketilebilecek en iyi içecek sodyum oranı düşük olan maden sularıdır. Kalp yetersizliği ve hipertansiyonu olan hastalar kesinlikle sodyum oranı düşük olan maden sularını tercih etmeliler. Gün içinde birden fazla sodyum içeriği yüksek olan maden suyu tüketmek ise hipertansif krizine neden olabilir. Özelikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde meyan kökü yaygın olarak tercih ediliyor. Bu bitkinin içerisinde bulunan maddeler de tansiyonu yükseltebiliyor."

Yorumlar (0)