Pandemi, çiftler arasındaki anlaşmazlıkları artırdı

Uzman Psikolojik Danışman ve Psikoterapist Hayriye Müjde Erçetin, salgın nedeniyle getirilen kısıtlamalar neticesinde ev içinde daha sık bir araya gelme durumunda kalan çiftler arasında yaşanan anlaşmazlıkların arttığını söyledi.

SAĞLIK 09.03.2021, 16:06 10.03.2021, 10:53
Pandemi, çiftler arasındaki anlaşmazlıkları artırdı

Salgın döneminde çiftler arasında yaşanan tartışmaların daha da çoğaldığına işaret eden uzmanlar, çiftlere uyarılara ve tavsiyelerde bulunarak herhangi bir anlaşmazlığın yaşanması halinde uzmanlardan destek alınması gerektiğini dile getirdi.
 
Salgın sebebiyle eskisine nazaran daha fazla yan yana zaman geçiren çiftlerin bu uzun süre zarfında anlaşmazlıklar yaşadığına dikkat çeken Erçetin, ikili ilişkilerin birçoğunun zayıf iletişimden kaynaklandığını ve bununda ayrılıklara yol açtığını belirtti.

“Alan kısıtlaması gerginlikleri artırdı”

Koronavirüs pandemi sürecinin herkesi etkilediğine işaret eden Uzman Hayriye Müjde Erçetin, “Koronavirüs sürecinde geçimsizlik ve şiddet olayları arttı. Çünkü insanların tahammül etme süreleri azaldı. Duygu süreçlerimiz ve bunları kontrol etmemiz genelde sağ lobumuzla ilgilidir. Mantıksal akıl yürütme becerileri ise sol lobumuzla aktife geçer. Bunları da düşündüğümüzde insanlar salgın sebebiyle evlerinden dışarıya çıkamadıklarından dolayı kadınların ev yükü daha da arttı. Evden çalışan kadınlar aynı zamanda ev işleri ile de ilgilenmek durumunda kaldılar. Babanın yani eşin iş stresiyle eve gelmesi de kadının bu stresine eklenince ortaya anlaşmazlıklar ve tartışmalar çıktı.” dedi.

“Sürekli yan yana olmak özlem hissini azalttı”

Pandemiden kaynaklı olarak çiftlerin eskiye göre daha çok yan yana bulunmalarının birbirlerine duyduğu özlem hissini azalttığına ve bunun da gerginliklere yol açtığına dikkat çeken Erçetin, “Tüm bunlar elbette birer sorun olarak ilişkileri zedelemeye başlıyor. Tabi buna bir de çocukların sorumluluğu eklenince bu anlaşmazlık boyutu daha da büyüyor. Çünkü çocukla ilgili sorumluluk ve görülen davranış problemleri de bu süreçte oldukça artmaya başladı. Bunların üstesinden gelebilmemiz için sevdiğimiz şeylere yönelmemiz ve zaman ayırmamız gerekiyor. Biz arkadaşlarımızla buluşmalara, Pazar sohbetlerine, kahve içmelere alışmıştık. O rutin hayat içerisinde de birbirimize duyduğumuz özlem de artmıştı. Ancak şuan yaşanan süreçte bunların olmaması bahsettiğimiz problemlerinde ana nedenini oluşturuyor. Çünkü insanların stres atma alanları daralmış durumda kaldı. Ayrıca birbirimizle iletişim kurma sorunlarımız var. Bu iletişimsizliği aşmamız gerekiyor. Ve var olan mevcut durumu kabul ederek birbirimize daha sıkı bağlarla sarılmamız gerekiyor.” diye konuştu.

"Gerekiyorsa uzmanlardan yardım alınmalı"

Çiftler arasında yaşanan anlaşmazlık durumlarında uzmanlardan yardım talep edilmesinin çok isabetli olacağına vurgu yapan Erçetin, “Bu süreçte insanlarda psikolojik destek alma ve bu şekilde rahatlama ihtiyacı sağlama isteği de artmış durumda. İnsanlar ilişkilerine zarar vermemek için bu ihtiyaca gerek duyuyorlar. Bunun dışında ise maalesef çiftler bu iletişimsizlikleri daha da zorladığından boşanmalar da artıyor. Bu zorlu süreçte hepimiz zorlanabiliriz. O nedenle uzman desteği almaya ihtiyaç duyabiliriz. İlişki kalitemizi artırmayı istiyorsak, onu devam ettirebilmeliyiz. Bu çiftlere daha kaliteli bir ilişkiye sahip olmaları noktasında uzmanlardan yardım almalarını tavsiye ediyorum.” dedi.
 

Yorumlar (0)