Obezitenin belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl olur?

Obezite, dünya genelinde sağlık problemlerinin başlıca tetikleyicilerinden biri olarak biliniyor. Peki obeziteye hangi faktörler yol açıyor? Kimler obez olarak tanımlanıyor? Obezitenin belirtileri nelerdir? Obezite nedeniyle ortaya çıkabilecek hastalıklar hangileridir? Obezitede tedavi nasıl olur? Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Gül Bora Makal, obezite ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

SAĞLIK 22.01.2024, 17:46 Hakan Öksüz
Obezitenin belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl olur?

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Gül Bora Makal, dünya genelinde görülen pek çok sağlık sorununun tetikleyicisinin obezite olduğunu bildirdi. Medical Park Ankara Hastanesi'nde görev yapan Gül Bora Makal, obezite hakkında bilgiler verdi. Makal, obeziteyle nasıl mücadele edileceği hakkında da konuştu.

"Hareketsiz yaşam ve yüksek kalori, obeziteye yol açıyor"

Dünya genelinde obezitenin ciddi bir sağlık sorununa dönüştüğüne işaret eden Medical Park Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Makal, " Hareketsiz bir yaşam tarzına sahip, fiziksel aktiviteden uzak kişiler, bir de yüksek kalorili besleniyorsa obezite kaçınılmaz oluyor. Dünya Sağlık Örgütünün bu konuda bir tanımı var. Sağlığın bozulmasına neden olacak ölçüde tüketilen yiyeceklerden dolayı aşırı yağ birikmesi, obezite olarak tanımlanıyor." dedi.

Kimler obez olarak tanımlanıyor?

Vücut Kitle Endeksi (VKİ) hakkında bilgiler veren Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Gül Bora Makal, "Kişilerin kilosu ile boyları arasındaki özel orantıya göre hesaplanır VKİ. Bir kişinin vücut kitle endeksinin 30 kg/m2 üzerinde olduğu durumlarda obeziteden bahsedilir." ifadelerini kullandı.

Vücudun tüm sistemlerini etkiliyor

Doç. Dr. Gül Bora Makal, obezitenin belirtilerinden bahsetti. Vücuttaki yağ miktarının aşırı ölçülere ulaştığı durumlarda obeziteden söz edilebileceğini, bu durumun vücudun tüm sistemlerini etkilediğini kaydeden Doç. Dr. Makal, obezite nedeniyle ortaya çıkabilecek belirtileri sıraladı.

Obezitenin belirtileri

  • Kan şekeri yüksekliği (diyabet),
  • Kan basıncı yüksekliği (hipertansiyon), 
  • Karaciğer testlerinde bozulmalar,
  • Yorulma,
  • Horlama,
  • Eklem ve sırt ağrıları, 
  • Terleme, 
  • Uyku apnesi,
  • Cilt problemleri,
  • Nefes darlığı, 
  • Psikolojik problemler.

Obeziteye neden olabilecek bazı durumlar

Obeziteye yol açabilecek durumlardan birinin de yeme bozuklukları olduğuna vurgu yapan Makal, "Harcanan enerji, vücuda alınan enerjiden çok düşükse sorun ortaya çıkıyor. Bazı genetik durumlar, hormonal bozukluklar, kimi ilaçlar, kontrolsüz diyetler ve yeme bozukluğu, kilo alımına yol açabilir." değerlendirmelerinde bulundu.

Obezite nedeniyle ortaya çıkabilecek hastalıklar 

Peki obezite nedeniyle ortaya çıkabilecek hastalıklar hangileridir? Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Gül Bora Makal, kalp damar hastalıklarından hipertansiyona, solunum sorunlarından karaciğer hastalıklarına kadar pek çok sağlık sorununun tetikleyicisinin obezite olabileceğini vurguladı. 

Yağlanma nedeniyle safra kesesi taşları oluşabilir

Makal, "Şeker hastalığının yanı sıra felç, karaciğer ile safra sorunları ortaya çıkabilir. Psikolojik sorunlara gidebilecek bir süreçten bahsediyoruz. Karaciğerde artan yağlanma nedeniyle safra kesesi taşları oluşabilir. Karaciğer fonksiyon testlerinde bozulmalar görülebilir. Kan kolesterol düzeyinin gereğinden yüksek olması, bunun tetikleyicisidir denebilir." ifadelerini kullandı.

Obezitede tedavi nasıl olur? 

Peki obezitede tedavi nasıl olur? Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Gül Bora Makal'ın aktardığı bilgilere göre ilk evrede davranış tedavisi geliyor. Yeme alışkanlıklarını değiştirme, egzersiz ve diyet yeterli gelmezse ilaç tedavisine geçiliyor. İlaç tedavisinden cevap alınamadığı durumlarda ise cerrahi müdahale gerekiyor.

Son çare cerrahi tedavi

Cerrahi tedavilerden söz eden Gül Bora Makal, "Mide küçültme ameliyatlarına başvurulabilir. Tüp mide de denilen gastrik bypass yöntemleri bu aşamada işe yarayabilir. Burada ameliyat tipini doğru şekilde belirlemek gerekiyor. Hastanın mide fıtığı varmı, yeme alışkanlıkları nasıl, şeker hastası mı? Bunları göz önünde bulundurmak gerekiyor." değerlendirmelerini yaptı.

Yorumlar (0)