Uzmanı uyardı: Türkiye'de görülme sıklığı artıyor

Doç. Dr. Servet Altay, ülkemizde, obezitenin görülme sıklığının artış gösterdiğini ifade etti.

SAĞLIK 14.12.2022, 21:30
Uzmanı uyardı: Türkiye'de görülme sıklığı artıyor

TÜ (Trakya Üniversitesi) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Altay, basın mensuplarına, obezitenin çok önemli bir halk sağlığı problemi haline geldiğini dile getirdi.

Hareketsiz yaşam ve dengesiz beslenmenin obezitenin gelişimini artırdığını aktaran Altay, obezite görülme yaşının çocuklara dek düştüğüne işaret etti.



"Türkiye'de 20 milyona yaklaştı"

Obezitenin insan hayatını tehdit eden rahatsızlıklar açısından risk faktörü oluşturduğunu aktaran Altay, şöyle konuştu:

"Obezite görülme sıklığı en fazla olan Avrupa ülkelerinden biriyiz. Obezite pek çok rahatsızlığın sebebi. Özellikle uyku apnesi, metabolizma bozuklukları, hipertansiyon ve kalp rahatsızlıkları gibi insan sağlığı için tehdit oluşturan rahatsızlıkların ortaya çıkmasında obezite çok önemli bir risk faktörü olarak öne çıkıyor. Son 12 senede ülkemizde obezite görülme sıklığı yüzde 70 oranında arttı. Obezitesi olan insanların sayısı son veriler doğrultusunda 20 milyona kadar yaklaştı. Bunların hepsi kalp yetmezliği, hipertansiyon, inme ve kalp krizi için aday birey konumunda."

Vücut kitle endeksi nasıl hesaplanır?

Altay, insanların vücut kitle endeksini hesaplayabileceğini ve obezitesi olup olmadığını anlayabileceğini ifade etti.

Kilonun boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle birlikte hesaplamanın yapıldığını dile getiren Altay, "18,5 ila 24 arası normal değer, 25 ila 30 arası aşırı kilolu, 30'un üzeri ise obez olarak kabul görüyor." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)