Mide yanmasına ne iyi gelir? Mide yanması neden olur?

Mide yanması ya da halk arasında mide ekşimesi günlük hayatımızı zorlayan rahatsızlıklardan bir tanesidir. Çoğunlukla tüketilen yemeklerden veya farklı faktörlerden dolayı ortaya çıkan mide yanmasına evde uygulanacak bazı yöntemler bulunmaktadır. Peki, mide yanmasına ne iyi gelir? Mide yanması neden olur? Mide yanmasına iyi gelen içecek ve yiyecekler nelerdir? İşte detaylar…

SAĞLIK 25.08.2022, 13:35 26.08.2022, 10:20
Mide yanmasına ne iyi gelir? Mide yanması neden olur?

Her yaş aralığında görülebilen mide yanması, yaygın bir rahatsızlık çeşididir. Görülmeye başladığı andan itibaren kişilerde iştahsızlığa yol açan ve beslenme düzenini olumsuz bir şekilde etkileyen mide yanması bunların yanı sıra sancılara da neden olmaktadır. Bu ağrılara dayanamayan kişiler ise doğal çözümler ile mide yanmasını engellemek istiyor. İnternet üzerinden konu ile ilgili araştırma yapan kişiler, mide yanmasına ne iyi gelir? Mide yanması neden olur? Mide yanmasına iyi gelen içecek ve yiyecekler nelerdir? gibi soruların yanıtlarını merak ediyor.

Mide yanması neden olur?

Mide yanması rahatsızlığı çoğu kişi tarafından mide ile ilişkili olarak görülmektedir. Ancak bu rahatsızlık farklı sağlık problemleri sebebiyle de görülebilmektedir. Mide yanmasını ortaya çıkarabilecek etkiler ise şu şekildedir:

  • Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH)
  • Gastritler
  • Peptik ülser
  • Kalp krizi
  • Diyabetik gastroparezi
  • Fonksiyonel dispepsi

Mide yanmasına doğal çözüm önerileri

Mide yanması rahatsızlığına karşı ilaç kullanmak istemeyen kişiler doğal yöntemleri araştırmaya devam ediyor. Bu noktada kolay ve basit bir şekilde kullanılabilen uygulamaların başında karbonatlı su karışımı gelmektedir. Gün içerisinde tüketilen karbonatlı su mide ağrısını hafifletmeye ve rahatlamaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra muz ve patates gibi nişasta açısından zengin olan besinler de mide asidinin dengelenmesine destek olacaktır. Mide yanmasına iyi gelen bir diğer seçenek ise bitki çaylarıdır.

Mide yanmasına iyi gelen bitki çayları

Geçmişten günümüze kadar gelen ve alternatif tıbbın devamlı olarak kullanmakta olduğu bitkiler, birden fazla rahatsızlığa da şifa oluyor. Mide yanmasını rahatlatmak için tüketilen bitki çayları da insanlar tarafından fazlasıyla tercih edilmektedir. Bu çaylar mide asidini dengeler ve rahatlatır. Mide yanmasının geçirilmesi için en çok tercih edilen çaylar ise zencefil ve nanedir. Sindirimi rahatlatma özelliği bulunan zencefil ve nane çayı aynı anda mide problemlerine de iyi gelmektedir. Öte yandan, kaygan karaağaç çayı, hatmiçiçeği çayı, meyan kökü çayı ve papatya çayı da mide yanmasını rahatlatmaktadır. Günde bir defa düzenli şekilde tüketilen bu bitki çayları beslenme alışkanlıklarının düzelmesi ile birleşince mide ağrısına çare olacaktır.

Mide yanmasına iyi gelen yiyecekler

Mide yanması rahatsızlığına iyi gelen yiyeceklerde önemli olan konu probiyotik içeriğidir. Probiyotik açısından zengin olan besinler midenin rahatlamasına yardımcı olmaktadır. İşte mide yanmasını azaltacak yiyecekler:

  • Meyan Kökü
  • Süt
  • Armut
  • Patates
  • Tavuk
  • Zencefil
  • Yeşil Salata
  • Yulaf
  • Pirinç
  • Kefir
  • Muz

Yoğurt yemek mide yanmasına iyi gelir mi?

Mide yanması problemi ile karşı karşıya kalan kişiler için süt ürünleri ve süt tüketmek fazlasıyla fayda edecektir. Bu sebepten dolayı yoğurt tüketiminin mide yanması üstünde sağladığı etkiler birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Probiyotik açısından oldukça zengin olan yoğurt birçok yönden vücuda yarar sağlamaktadır. Mide asidini dengede tutma konusunda önemli bir rolü bulunan probiyotiğe erişebilmek için yoğurt tüketmek oldukça yararlıdır. Mide yanması problemi bulunan kişiler sade şekilde yoğurt tüketme konusunda zorlandığı durumlarda salatalık ve nane takviyesi ile yoğurt tüketimini yükseltebilir. Bunun yanı sıra probiyotik açısından oldukça kıymetli olan kefir de mide yanmasına oldukça iyi gelecektir.

Mide yanmasına ne iyi gelir?

Mide yanmasına en iyi gelecek işlemlerin başında beslenme alışkanlıkları gelmektedir. Doğru şekillerde düzenlenecek olan beslenme alışkanlığı mide ağrısını ve yanmasını rahatlatmaktadır. Kişiler yağlı, aşırı baharatlı ve asitli yemekleri tüketme konusunda dikkatli olmalıdır. Bu duruma ek olarak mide asidini dengeye oturtan yiyecekler ile beslenmek mide yanmasını engelleyecektir. Mide yanmasının rahatlaması için karbonatlı suyu kullanabilirsiniz. Mide asidini dengeye sokan karbonat ağrılar için kullanılan öncelikli işlemlerdendir.

Yorumlar (0)