Menopoza girerken paniklemeyin

Kadın doğum konusunda uzman olan Op. Dr. İlknur Sayar, kadınların menopoz dönemine girerken paniğe kapılmadan bu dönemi nasıl rahat ve sağlıklı geçirilebileceğine dair önemli ipuçları verdi.

SAĞLIK 01.11.2021, 12:34 02.11.2021, 09:17
Menopoza girerken paniklemeyin

Medipol Pendik Üniversite Hastanesi'nin yaptığı açıklamada tavsiyelerine yer verilen Op. Dr. İlknur Sayar, menopoz dönemi hakkında önemli bilgiler paylaştı. Menopoza girme yaşında en önemli faktörün herkesin kendine has genetik kodları olduğunu belirten Sayar, dünya ortalamasına göre menopozun genellikle 45-55 yaşları arasında görüldüğünü ifade etti.

Aynı ailenin bireyleri olan kadınların aşağı yukarı birbirlerine yakın yaşlarda menopoza girdiğini vurgulayan Sayar, bu döneme girme yaşının psikolojik travmalar, sigara kullanımı, gebelik ve doğum sayısı, sosyoekonomik düzey, ırk ve çevre faktörlerinin etkilediğini söyledi.

Çeşitli belirtileri var

Türkiye’de bu yaşın 46-48 aralığında olduğunu belirten İlknur Sayar, “Bir kadının tıp literatürüne göre menopoz döneminde denebilmesi için 12 ay süresince adet kanamasının yaşanmaması gerekir.  Perimenopoz denilen menopoza geçiş dönemi 2 ile 6 yıl arasında bir süre alabilir” açıklamasını yaptı.

Beslenme, iklim şartları, yaşanan ağır travmalar, stres faktörlerinin menopoz yaşını düşürdüğünü kaydeden Sayar şunları söyledi: “Menopozun erken dönemdeki en önemli belirtisi adet düzeninin olağanın dışına çıkmasıdır. Ayrıca vajinal kuruluk, gece terlemesi, sıcak basması, ciltte kuruluk, ağrılı cinsel birliktelik, eklem ağrıları, panik atak ve anksiyete gibi psikolojik değişimler ile saç dökülmesidir” açıklamasını yaptı.

“Kolay atlatılabilir”

Menopoza girerken paniğe kapılmanın faydadan çok zararlar getirebileceğine dikkat çeken Sayar son olarak da, “Alkol ve sigara kullanılıyorsa bırakılmalı. Düzenli egzersiz ihmal edilmemeli. Bu süreç bebeklik, ergenlik ve gebelik gibi hayatımızda bir dönemdir. Bunu kabus haline getirmek yerine önerileri takip ederek rutin kontrol ve tetkikleri atlamayarak sağlıklı bir şekilde geçirilebilir” değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar (0)