Mch Nedir? Mch Düşüklüğü ve Yüksekliği Belirtileri

Rutin kan tetkikleri içerisinde yer alan mch mean corpuscular hemoglobin kelimelerinin kısaltmasıdır. Ortalama eritrosit hemoglobin olarak çevrilen bu kelime kandaki kırmızı kan hücreleri olarak ifade edilir.

SAĞLIK 07.08.2020, 18:58
Mch Nedir? Mch Düşüklüğü ve Yüksekliği Belirtileri

Bu hücreler akciğerden alınan oksijenin vücuttaki diğer dokulara taşınmasını sağlar. O dokulardan alınan karbondioksit gibi zararlı gazların ise akciğerden dışarı atılmasına katkıda bulunur.

Elde edilen mch değeri mevcut hemoglobin miktarının işaretçisidir. Bu değer sayesinde kırmızı kan hücrelerinin içerisinde yeterli miktarda hemoglobin bulunup bulunmadığı, toplam hemoglobin miktarı gibi değerlere ulaşılabilir. Yapılan tam kan sayımı ile ortalama mch değerine ulaşılabilir. Genellikle her kan hücresi aynı miktarda hemoglobin içermediğinden bunun tespitinin dikkatli şekilde yapılması gerekir.

Mch değerinin sağlıklı kişilerdeki normal aralığı 27 ile 31 pg olarak ifade edilir. Bu aralık oluşurken vücuttaki toplam demir miktarı, kırmızı hücre miktarı ve kemik iliğinden üretilen kırmızı hücre boyutu dikkate alınır. Bunlarda meydana gelen değişiklikler sebebiyle mch değeri de farklılık gösterecektir.

Mch Düşüklüğü Nedir?

Mch düşüklüğü tam kan sayımı ile ortaya çıkar. Eğer test değeri ilgili aralıktan düşükse vücuttaki demir miktarı seviyesinde ya da kırmızı kan hücresi üretiminde sorun var demektir. Bu durumda kırmızı kan hücreleri soluk ve küçük olacaktır. Genellikle bu durum kan kayıpları, demir eksikliği anemisi, kronik hastalık anemisi, genetik temelli anemiler, alüminyum, kurşun gibi maddeler sebebiyle zehirlenme, gibi sebeplerden dolayı meydana gelir.

Mch düşüklüğü belirtileri:

  • huzursuzluk
  • iştahsızlık
  • cilt renginde solma
  • çarpıntı
  • saçlarda dökülme
  • çocuklarda konsantrasyon güçlüğü ve dikkatsizlik
  • tırnaklarda şekilde bozukluğu ve kırılma
  • halsizlik
  • yorgunluk

Mch Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Mch yüksekliği test sonucunun aralığın üzerinde olmasıdır. Genellikle folik asit ve B12 eksikliği, alkol kullanımı, hemoglobin hastalıkları, bazı ilaç tedavileri ve genetik temelli anemiler bu duruma sebep olur. Değerler yüksek olduğunda insanlarda sıklıkla belirti görülmez. Ancak bazı kişilerde tırnaklarda kırılganlık, ishal, nefes darlığı, çarpıntı, ciltte solgunluk, yorgunluk ve halsizlik, dikkat eksikliği gibi belirtiler görülebilir. Bu durumda çoğunlukla hastaya vitamin takviyesi yapılır ve ilaç tedavisi uygulanır.  

Yorumlar (0)