Wbc (Beyaz Küre) Nedir? Wbc Normal Değer Aralığı Kaç Olmalı?

SAĞLIK 07.08.2020, 19:06
Wbc (Beyaz Küre) Nedir? Wbc Normal Değer Aralığı Kaç Olmalı?

Kandaki beyaz hücreleri temsil eden wbc white blood cell kelimelerinin kısaltılmış halidir. Tıp dilinde lökosit olarak da bilinen bu terime kan tahlillerinde sıklıkla rastlanır. Bu hücreler vücutta bulunan mikroplarla ve toksinlerle savaşan bağışıklık sistemine aittir. Bireyin sağlığını korumakla görevli olan bu sistemde akyuvarlar kandaki şekilli öğelerin ortalama %1 lik kısmını meydana getirir. Eğer vücutta enfeksiyon varsa bu hücreler hemen çoğalır ve virüs, bakteri, mantar, zehirli toksin gibi zararlıların yok edilmesini sağlar. Vücuttaki savunma sistemi için önemli bir yere sahip olan wbc normal koşullarda kan damarlarında yer alır fakat tehlike oluşturan bir durum olduğunda yer değiştirir. Dolaşım sisteminden çıkarak ilgili bölgede bulunan antijenleri ortadan kaldırır.

Wbc Normal Değerleri

WBC normal değerleri yapılan kan testi ile öğrenilir. Test sonucunda değerler düşük ya da yüksek çıkabilir. Yapılan incelemelere göre bir mikrolitre kanda ortalama dört bin ile on bin mikrolitre aralığında akyuvar hücresi varsa bu normal olarak değerlendirilir. Bu değer yeni doğan bebeklerde dokuz bin ile otuz bin mikrolitre arasında iken iki yaşından küçük olan çocuklarda 6200 ile 17 bin mikrolitre aralığındadır. Bu değerler hücre tiplerine ve yaş gruplarına göre farklılık gösterir. Hücre tiplerinde nötrofil, bazofil, lenfosit, monosit, eozinofil gibi hücre çeşitleri vardır. Örneğin nötrofil için hücre tipi dağılımı 3150 ile 6200 mikrolitre aralığında olmalıdır.

Wbc Yüksekliği

Kan testi sonuçlarına göre kandaki wbc değeri 10 bin mcL’den yüksek ise bu durumda wbc yüksekliği var demektir. Tıp dilinde lökositoz olarak ifade edilen bu durumun altında yatan pek çok neden olabilir. Genellikle anksiyete, stres, gebelik, aşırı egzersiz, stres, hormonal bozukluklar, sigara kullanımı, kronik böbrek yetmezliği, lösemi, bağışıklık sistemi ile ilgili bozukluklar, kalp krizi, kan parçalanması hastalıkları, dalağın alınmış olması, kullanılan ilaçlar wbc yüksekliğine yol açan durumlar olarak ifade edilir. Bu durumun tedavisi için ise altında yatan neden incelenir ve sebebe bağlı tedavi uygulanır. Benzer uygulama wbc düşüklüğü için de geçerlidir. Öncelikle sağlık kuruluşunda kan testi yaptırmak gerekecektir.

Yorumlar (0)