Maskeler ne zaman çıkacak? Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı’ndan açıklama…

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, maskelerin ne zaman çıkabileceğine ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu yılın sonuna dair açık havada en azından maskelerin çıkarılabileceğine inanıyorum. Gelecek günlerde Kurban Bayramı’na giriyoruz ve bu da toplumun birbiriyle daha da çok görüşmesi anlamına geliyor. Maske ve fiziki mesafeye ilişkin duyarlı olmayı sürdürmeliyiz.” şeklinde konuştu.

SAĞLIK 13.07.2021, 17:25 14.07.2021, 16:55
Maskeler ne zaman çıkacak? Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı’ndan açıklama…

Koronavirüsle mücadele bütün dünyada devam ederken yeni varyantlara ilişkin ise çalışmalar sürüyor. Salgına karşı toplumsal olarak bağışıklığın sağlanması için aşılamada her geçen gün oranlar yükselirken uzmanlar ise hijyen ve maske kurallarına dikkat edilmesine ilişkin uyarılarda bulunuyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen ise aşılama ve salgının seyrine dair açıklamalar yaptı. Gönen Kurban Bayramı’ndan önce vatandaşları koronavirüs bulaşına ilişkin de uyardı.

“Müracaatı olanların PCR testinin pozitif olma oranı yüzde 1’lerde”

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, salgının seyrine dair değerlendirmeler yaparak, “Aşının hızlanmasının ardından salgında çok ciddi bir düşüş meydana geldi. Tabi alınmış olan tedbirlerin de etkisi bulunuyor fakat esas pandeminin başından bu zamana dek tünelin ucunda görünen ışık aşı diyorduk. Aşılamanın hızlı bir şekilde artması neticesinde kontrollü bir normalleşme değil, artık tamamen normalleşmenin olduğu bir dönemde olmamıza karşın bir artışın olmadığını görüyoruz. Gelinen bu tablo çok güzel ve olumlu bir sonuç. Normal zamanlardan önce piklerde şunu yaşıyorduk: normalleşmenin ilan edilmesi ve iki haftanın ardından salgının yine giderek artıp diğer pikine doğru yol alması ve ardından yeniden tedbirler geliyordu. Bu boyutuyla bakıldığı zaman aşının etkisi olmasa dahi belirgin bir şekilde artışın görüleceğini düşünüyorduk. Kafelerin, restoranların düğün salonlarının açılması, eğlencelerin serbest bırakıldığı bir dönemdeyiz ancak bir artış meydana gelmedi şimdiye dek. Umarız da gelmez. Salgının bittiği şekliyle bu anlaşılmamalı tabi. Bize müracaatta bulunan vakalar boyutuyla bakıldığı zaman 1 aydan daha uzun süredir müracaat edenlerin PCR testlerinin pozitiflik oranının yüzde 1’lerde kimi zaman 2,5 civarında olduğunu görüyoruz. Bir aydan beri bu oran yüzde üçün altında. Bu şekilde stabil bir süreç devam ediyor. Aşılamanın hızının çok iyi olduğunu düşünüyorum. Gelecek dönemlerde sürü bağışıklığına doğru ilerlediğimizi düşünüyorum. Aşılama bu hızla sürerse 15-20 günün ardından daha da rahat olabileceğimiz bir döneme geçeceğimizi düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“Kapalı ortamlarda daha çok vakit geçirilmemeli”

Vakalardaki düşüşün salgının tamamıyla sona erdiğine işaret etmediğini söyleyen Gönen, “Salgın hala sürüyor. Salgının bulaştırıcılığı yeni varyantlarla beraber sürüyor ki delta varyantı gibi farklı varyantlar var. Gelecek günlerde bayrama giriyoruz. Bu bayram toplumun birbiriyle daha çok görüşmesi ve kaynaşması manasını taşıyor. Bu evrede muhakkak insanımızın önceki salgının başlangıcından bugüne dek olduğu gibi maske ve fiziki mesafeye ilişkin duyarlı olmaya devam etmesinin büyük bir faydası var. Bu salgın artık gündemimizden çıkıp yıl sonuna doğru en azından açık havada maskeleri atmış olduğumuz bir döneme girelim. Salgının yeniden artma olasılığının olduğunu düşünüyorum ancak eski pikleri göreceğimizi düşünmüyorum. Aşılamada çünkü ciddi bir konuma geldik. Bundan sonraki dönemde hiçbir artışa müsaade etmememiz gerekli. Vatandaşlarımıza düşen daha dikkatli olmaları. Kalabalık zamanlarda çok fazla vakit geçirilmemeli ve sıklıkla havalandırma yapılmalı. Bu dönemde aşı olmayan kişilerin muhakkak aşılarını yapmalarında fayda var.” dedi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen

“Yıl sonuna doğru açık havada maskenin çıkarılabileceğine inanıyorum”

Gönen, aşının zorunlu olmasına dair görüşleri değerlendirerek, “Şu anda bizde bir kısıtlama yok ancak Avrupa Birliği ülkeleri bir aşı karnesi çalışması gerçekleştiriyor. Aşıyı olmayanları Avrupa Birliği ülkelerine girişlerine kısıtlama gelebileceğine dair çalışmalar bulunuyor. Zorunlu olarak bütün dünyada benzer uygulamaların gelecek dönemde olabileceğini düşünmeliyiz. Bu senenin sonunda en azından artık açık havada ve açık alanlarda maskenin çıkabileceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“%83.7’lik koruyuculuk ülkemizin verilerinden ortaya çıktı”

Çin aşısına ilişkin tıp dergisi Lancet’ta yayımlanmış olan verilere dair Gönen, “Türkiye verileri Lancet’te yayımlandı. İki aşısını da olan kişilerin %83.7’lik koruyuculuğunun olduğu ve ülkemiz verilerinde ortaya çıktı. Bu mühim bir sonuç, ölümden %100 oranında koruduğu, yine de koronavirüse yakalanıp Faz-3 çalışmaları esnasında kaybedilenin olmadığı ciddi düzeyde etkili bir aşı. Şimdi tabi yeni çıkan varyantlardan belki bu Delta’ya veya Delta Plus’a etkisi zannediyorum yetersiz düşünüldü ki Bilim Kurulu’nca üçüncü bir aşı oldu.” dedi.

“Salgının bitmesinin ardından artçı sarsıntılarının da olacağını düşünüyorum”

Gönen, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde pandemi döneminde gerçekleştirilen çalışmalara dair bilgi vererek, “Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde pandeminin başlangıcında bilimsel bir kurul oluşturmuştur. Koronavirüs mücadelesini yürüttü, bir de bilimsel bir komisyon oluşturduk. Pandeminin başından bu zamana dek 150 adet Cerrahpaşa menşeili makale çıktı. Bu bizi oldukça mutlu etti. Pandemi zamanında özellikle temel bilimler denilen klinik öncesi öğretimler sürmedi. Bu içimizde bir yara. Salgının ardından artçı sarsıntıların da olacağını düşünüyorum bütün alanlarda. İnsanların dengesi bozuldu. Sosyal yaşamda özellikle geleneklerine bağlı olan toplumlarda insanlar birbirlerine sarılmaya korkar duruma geldi.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)