Küresel ısınma hamilelik risklerini artırıyor

İklim değişikliğine bağlı küresel ısınmanın, hamilelik risklerini artırdığı tespit edildi.

SAĞLIK 09.11.2020, 00:30 09.11.2020, 14:21
Küresel ısınma hamilelik risklerini artırıyor

Sonuçları yayımlanan söz konusu çalışma çerçevesinde, 7'si düşük ve orta gelir seviyesine sahip 24 ülkede yapılan 70 araştırmanın sonuçları değerlendirildi. 

1 derecelik artışın yüzde 5'lik etkisi var

Çalışmada, hava sıcaklığında her 1 derecelik artışta, erken doğum ve düşük riskinin ortalama olarak yüzde 5 arttığı, uzun süreli sıcaklık dalgasında erken doğum olasılığının yüzde 16 yükseldiği tespit edildi.

Uzmanlar, 28 araştırmanın 18'inde doğum kilosu ile sıcağa maruz kalma, 47 araştırmanın 40'ında da erken doğum ile sıcağa maruz kalma arasında bağlantı olduğunun keşfedildiğine dikkati çekti.

Düşük gelirli ülkelerde daha fazla görülüyor

Yüksek sıcaklıkların erken doğum ve düşük üzerinde oluşturduğu etkisinin, özellikle düşük ve orta gelir seviyesine sahip ülkelerde daha fazla medyana geldiği ifade edildi.

Çalışmanın, gebe kadınların, sıcaklıkla bağlantılı koşullarda yüksek riskli gruplar arasında bulunduğunu ortaya koyduğu belirtildi.

Hamileliğin, kalbin daha çok çalışması, iç sıcaklığın yükselmesi, sıcaklık stresine, yorgunluğa ve sıvı kaybına karşı daha savunmasız bir duruma gelme gibi vücutta birtakım değişikliklere yol açtığı belirtiliyor.

Yorumlar (0)