Selçuk Üniversitesi Hakkında

EĞİTİM 09.11.2020, 00:34 09.11.2020, 18:30
Selçuk Üniversitesi Hakkında

Selçuk Üniversitesi 11 Nisan 1975’de Konyada kurulmuştur. Bir devlet üniversitesi olarak kurulan ve eğitime devam edilen Selçuk Üniversitesi Türkiye’deki başarılı üniversitelerden biridir.

Selçuk Üniversitesi Kuruluşu

  • Konya’da üniversite  açılma fikri ilk olarak 1955 yılında mecliste konuşulmuş ancak kanun tasarısı dönemim Milli Eğitim Komisyonu’ndan geçmemiştir. 1962 yılında Konya’da kurulan Selçuk Eğitim Enstitüsü ve Yüksek İslam Enstitüsü’nün açılması  Selçuk Üniversite’sinin kurulması için ciddi bir adım olmuştur.
  • Konya’da 1968 yılında kurulan ‘Konya Üniversiteyi Kurma ve Yaşatma Derneği’ şehirde üniversitenin açılması yönündeki eğilimleri arttırmış ve 1970-1971 eğitim-öğretim döneminde Konya’da Mimarlık ve Mühendislik Yüksek Okulu eğitim vermeye başlamıştır. Mimarlık ve Mühendislik Yüksek Okulu’nun kurulduğu sıralarda yeterli bütçesi ve personeli bulunmuyordu. Ancak ‘Konya Üniversiteyi Kurma ve Yaşatma Derneği’nin yardımı ve desteğiyle birlikte Gazİ Lisesi’nin yanında bulunan Çocuk Esirgeme Kurumu binasında Mimarlık ve Mühendislik Yüksekokulu eğitime başlamıştır.
  • Yüksekokul 5 Temmuz 1971’de çıkarılan kanunla ‘Konya Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi’ unvanına sahip olmuştur. 1 Nisan 1975’de mecliste kabul edilen kanunla üniversite hazırlış aşamasında kurulan yüksekokullar daha etkin eğitim verebilmek için Selçuk Üniversitesi adı altında  11 Nisan 1975’te resmi olarak açılmıştır.
  • 20 Temmuz 1982 yılında meclisten geçen 41 sayılı KHK ile Selçuk Üniversitesi kapsamında Fen-Edebiyat Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Tıp Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi ve Sosyal, Fen ve Sağlık Enstitülerinin kurulmasına karar verilmiş ayrıca Selçuk Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Konya Meslek Yüksekokuluna dönüştürülmüştür.

Selçuk Üniversitesi Hakkında

  • Selçuk Üniversitesi çatısı altında 21 Fakülte, 6 Yüksekokul, 22 Meslek Yüksekokulu,  1 Devlet Konservatuvarı 6 Enstitü ve 25 Araştırma ve Uygulama Merkezi bulunur.
  • Alaaddin Keykubat Kampüsü, Selçuk Üniversitesi merkez kampüsü olarak Konya’nın Selçuklu ilçesinde kurulmuştur. Eğitim Fakültesi, Meram Tıp Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi haricindeki tüm fakülteler bu kampüs içerisinde bulunur.
  • Selçuk Üniversitesi Rektörlüğünü 2020 yılında göreve başlayan Prof.Dr Metin Aksoy yapmaktadır. Selçuk Üniversitesi girişimci, yenilikçi, farklılıklara saygılı, kurumsal bakımdan özerk, öğrenci odaklı, çevreye karşı duyarlı, kalite odaklı, şeffaf ve katılımcı özellikle sahip dünya çapında gelişen bir üniversite olma misyonunu benimsemiştir.  
Yorumlar (0)