Kum fırtınasına ilişkin kritik uyarı: Balkona bile çıkmayın!

Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, kronik solunumsal rahatsızlığını olan kişilerin, kum fırtınası sırasında balkona çıkarken bile maske takmaları gerektiği konusunda uyardı. 

SAĞLIK 15.09.2020, 10:46
Kum fırtınasına ilişkin kritik uyarı: Balkona bile çıkmayın!

Ankara'da hafta sonu etkisini gösteren kum fırtınası şaşkınlığa uğratmıştı. Özellikle Polatlı ilçesinde yaşayan vatandaşlar, bu durumdan olumsuz yönde etkilenmişti. 

Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, Türkiye'nin Orta Doğu, Afrika ve Asya çöllerinin arasında yer aldığını belirterek, kum fırtınasına ilişkin kritik uyarılar yaptı. 

Göğüs Hastalıkları Uzmanı olan Prof. Dr. Akkoyunlu, kum fırtınası sırasında insanların toz bulutlarına maruz kaldığını, bu nedenle alerji ve enfeksiyon tehlikesinin artış gösterebileceğini ifade etti. 

Prof. Dr. Akkoyunlu, KOAH ve astım gibi solunum yolu rahatsızlığına sahip olan insanların büyük risk altında olduklarına dikkat çekerek, astım ve kronik rahatsızlık öyküsü bulunan insanların da bu konuda tedbirli olmaları gerektiğini söyledi.

Kum fırtınası sırasında söz konusu kişilerin nefes darlığı yaşayabileceğini belirten Prof. Dr. Akkoyunlu, kum fırtınalarının içinde bulunan zerreciklerin burun ve ağızdan girip akciğerlere inebileceğini ve kritik sağlık problemlerine neden olabileceğini kaydetti. 

Prof. Dr. Akkoyunlu, kum fırtınası sırasında dışarı çıkan solunum hastalarının rahatsızlanabileceğine ve şikâyetlerinin artabileceğine işaret ederek, bu yüzden kronik solunumsal hastalığa sahip olan kişilerin kum fırtınası sırasında hiçbir şekilde nefes almamaları gerektiğini söyledi.

Bu kişilerin zorunlu haller dışında dışarı çıkmamalarını ve evlerinde bulunan pencere ve kapıları kapatmalarını öneren Prof. Dr. Akkoyunlu, balkona çıkarken bile kesinlikle maske takmaları gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Akkoyunlu, maskenin zaten yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle sürekli takılması gerektiği konusunda uyardı. 

Ankara'da meydana gelen kum fırtınasına dair görüntülerin büyük etki yarattığına dikkat çeken Prof. Dr. Akkoyunlu, söz konusu olayların Orta Doğu ve Afrika'dan Anadolu ve diğer bölgelere doğru hareket eden toz dağılımı nedeniyle gerçekleştiğini söyledi.

Prof. Dr. Akkoyunlu, Türkiye'nin de bu durumun tam ortasında kaldığını belirterek, kum fırtınasının bir yandan toprağa bolluk getirdiğini ve bitki örtüsünün çeşitlenmesini sağladığını, diğer yandan kritik sağlık problemlerine neden olduğunu, bu nedenle vatandaşların dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti. 

Yorumlar (0)