Korona hastalarını öldürüyor! Bir sır daha çözüldü

Araştırmacılar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalarının yüzde 30'unun ölümüne neden olan şeyi buldu. 

SAĞLIK 03.07.2020, 10:14 03.07.2020, 10:19
Korona hastalarını öldürüyor! Bir sır daha çözüldü

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) bulunan bazı araştırmacılar, yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalarının yüzde 30'unu öldüren şeyi keşfetti.

Bu hastaların, kan pıhtılaşmasının yol açtığı komplikasyonlar sebebiyle yaşamını yitirdiği ortaya çıktı.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) her ne kadar solunum yolu hastalığı olarak nitelendirilse de birçok hastada akciğer dışındaki organların işlevini yitirmesine yol açıyor. Fakat araştırmacılar, problemin kaynağını fark etmeye başladı. 

Utah Üniversitesi'nden bilim insanları, yeni tip koronavirüs (Covid-19) testi pozitif çıkan 82 kişinin kanını inceledi. Vakaların kan pıhtılaşma hücrelerinde görülen hiperaktivitenin kalp krizi ile felce yol açabilecek seviyede olduğu fark edildi. 

Utah Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi altında olan 9’u solunum cihazına bağlı 41 hasta incelemeye alındı. Bu vakalarda alınan kan örnekleri, kendilerine cinsiyet, yaş ve etnik anlamda benzeyen 41 sağlıklı insandan alınan kan örnekleriyle kıyaslandı.

Yeni tip koronavirüse (Covid-19) yol açan "SARS-CoV-2"nin trombositlerde ortaya çıkan genetik değişiklikleri harekete geçirdiği tespit edildi.

Pıhtılaşma hücreleri yani trombosit, kan pıhtısının meydana gelmesinde etkili olan hücrelere deniliyor. Trombosit sayılarının az olması ya da işlevsel bozukluklar kanama eğiliminin artmasına neden olurken, trombosit sayılarının fazla olması da tromboza yani damarda kanın pıhtılaşmasına neden oluyor.

Yapılan incelemeye göre, yeni tip koronavirüs (Covid-19) trombosit hücrelerinde yol açtığı hiperaktiviteyle, hücrelerin birleşerek pıhtı oluşturmasına yol açıyor.

Yorumlar (0)