Korkutan sözler: "Mevcut aşılar Omicron'a karşı etkisiz"

ABD merkezli ilaç şirketi Moderna, COVID-19'un Omicron varyantına karşı yeni bir aşının geliştirmesi gerektiğini duyurdu.

SAĞLIK 30.11.2021, 19:18
Korkutan sözler: "Mevcut aşılar Omicron'a karşı etkisiz"

Moderna CEO'su Stephane Bancel, İngiltere medyasına verdiği demeçte, bahse konu varyantta meydana gelen mutasyonların, Omicron'un halihazırdaki aşıların sağlamış olduğu korumadan kaçmasına vesile olduğunu ifade etti.

Bancel, bu sebeple de yeni bir aşı geliştirmesi gerektiğini dile getirdi.

Varyanta karşı yeni bir aşının geliştirmenin aylar sürebileceğine işaret eden Bancel, söz konusu varyantın, COVID-19'un insan hücrelerine nüfuz etmesini ve tutunmasını sağlayan diken proteininde çok sayıda mutasyona sebep olduğunu kaydetti.

Bancel, halihazırda kullanılan aşıların önümüzdeki sene değiştirilmesi gerekebileceğini belirtti.



"50 mutasyonun 32'si diken proteininde"

Barcel, koronavirüsle ile mücadelede bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek amacıyla mevcut aşıların diken proteinini hedeflediğinin altını çizdi.

Bilim insanlarının, bahse konu varyanttaki 50 mutasyondan 32 tanesinin diken proteininde bulunması sebebiyle kuşkulandığını anlatan Barcel, uzmanların, 1 veyahut 2 sene daha bu denli çok mutasyona uğrayan bir varyanta rastlanmayacağına ilişkin görüşlerini paylaştı.

Bancel, halihazırdaki aşıların Omicron'a karşı etkisine ilişkin verilerin iki hafta içerisinde hazır durumda olması gerektiğinin altını çizdi.

Omicron varyantına özel aşının, yüksek sayılarda üretilmesinin aylar alabileceğine işaret eden Bancel, bu süre içerisinde, yaşlı veyahut bağışıklık sistemi güçlü olmayanlara bir hatırlatma dozu uygulanabileceğini kaydetti.

Bancel, şirketin 2022 yılında 2 ila 3 milyar doz aşı üreteceğini düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)