Kırgız bebekler, şifayı Türkiye’de buldu

Kırgızistan’da karaciğer yetmezliği teşhisi konan 5 aylık Ademi Omurzakova ile 3 aylık Elmar Argenov, Antalya’da başarılı bir operasyon geçirerek sağlıklarına kavuştular. 

SAĞLIK 16.09.2022, 12:21 16.09.2022, 12:38
Kırgız bebekler, şifayı Türkiye’de buldu

Kırgızistan’da doğan Ademi Omurzakova ve Elmar Argenov’da bir süre sonra karaciğer yetmezliği tespit edildi. Büyük üzüntü yaşayan küçük bebeklerin aileleri, Rusya’da bulunan bir yardım fonu vasıtasıyla Türkiye’ye geldi. Bebeklerini Antalya’da Türk hekimlerine teslim eden aileler, doktorların açıklamaları ile rahatladı. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından ameliyata alınan Ademi bebek ve Elmar bebek, çapraz nakille birlikte yeniden sağlıklarına kavuştu. Ademi bebeğin babası Ulanbek Kurbanbaev’in Elmar bebeğe, Elmar bebeğin annesi Güiza Muratbekova’nın ise Ademi bebeğe karaciğerini bağışladığı açıklandı. 

“2 bebeğimize kendi ülkelerinde herhangi bir ameliyat yapılmamış”

Başarılı geçen operasyonların ardından açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu, her iki bebeğin de doğuştan safra kanallarının olmadığını belirterek, “Aslında bu operasyonların daha öncesinde, hastalarımıza biraz daha zaman kazandırabilmek için çeşitli ameliyatlar yapıyoruz. Ancak bu 2 bebeğimize kendi ülkelerinde herhangi bir ameliyat yapılmamış. İkisi de siroz teşhisi ile bizlere geldiler. Yaptığımız incelemeler sonucu ikisinin de acil nakil operasyonuna ihtiyaç duyduğuna karar verdik. Hazırlıklarımızı tamamlar tamamlamaz da operasyona aldık” şeklinde konuştu. 

“Her 2 bebeğimizin de sağlık durumları gayet iyi”

Bu tür nakil operasyonlarda kan uyumunun çok önemli olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Aliosmanoğlu, “Bu tür nakillerde ilk olarak en yakın akrabalara bakıyoruz. Bebeklerimizin kan grubu onlarla bir türlü uyumlu çıkmadı. Ancak tesadüfen karşı ailelerden birer kişide bu uyumu gördük. Her 2 ailenin ebeveynlerinin diğer çocuğa uygun olduğunu tespit ettik. Bu tespitin ardından çapraz nakil operasyonuna başladık. Başarılı bir ameliyat oldu. Her 2 bebeğimizin de sağlık durumları gayet iyi. Taburcu olma aşamasına geldiler. Normal beslenmelerine yeniden başladılar. Bağış yapan anne ve babalarımızın durumu da gayet iyi. Onları taburcu ettik, sağlıklarında hiçbir problem yok” ifadelerini kullandı. 

“Bu tür operasyonlardan korkmayın”

Türk doktorlarının karaciğer nakli konusunda oldukça tecrübeli olduğunu belirten Aliosmanoğlu, “Aslında bebeklerin karaciğer nakli, normal insanlara göre daha zor bir operasyondur ancak günümüzdeki imkanlar sebebiyle bunu da başarıyla yapabiliyoruz. Bu vesileyle, ben ailelerimizin bu tür operasyonlardan korkmamalarını rica ediyorum” dedi. 

“Türkiye bizim son şansımızdı”

Ameliyatın ardından görüşlerini paylaşan Ademi bebeğin babası Ulanbek Kurbanbaev, “Çok mutluyuz. Herkese çok teşekkür ediyoruz. Her şey bizim için mükemmeldi. Türkiye bizim son şansımızdı. Sağ olsun, tüm hastane personeli bizimle üst düzeyde ilgilendi ve çocuğumuz kurtuldu. Emeği geçen herkese minnettarız” ifadelerini kullandı. 

“Ameliyatın ardından bizim için yeni bir sayfa açıldı”

Elmar bebeğin annesi Güiza Muratbekova ise yaptığı açıklamada, “Şu an kendimi iyi hissediyorum. Herhangi bir sağlık problemim yok. Çocuğum kurtulduğu için çok mutluyum ve heyecanlıyım. Ameliyattan önce çok zor günler geçirdik. Ameliyatın ardından bizim için yeni bir sayfa açıldı. 2 bebeğimizin aynı anda sağlığına kavuşmasına çok sevindim” dedi. Bebeklerin Türkiye’de tedavi görmelerini sağlayan Rus yardım fonunun yetkililerinden Elena İvanovskaia da Türk doktorlara teşekkür ederek, “Biz her ülkeden ihtiyacı olan hastalara yardımcı oluyoruz. Kırgızistan’dan, Dağıstan’dan Kazakistan’dan hastaları Türkiye’ye getiriyoruz. İnternet üzerinden bağış toplayarak hastalarımızın tedavi masraflarına destek oluyoruz” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)