Kanser hastalığı tarihinde bir ilk: Deneye katılan bütün hastalar iyileşti

Bilim dünyasında şok etkisine sebep olan bir deneye imza atıldı. Kanser hastalarını tedavi etmek için uygulanan ilaç, 18 hastayı tamamen iyileştirdi. 

SAĞLIK 08.06.2022, 10:14 08.06.2022, 13:13
Kanser hastalığı tarihinde bir ilk: Deneye katılan bütün hastalar iyileşti

ABD'nin New York şehrinde bulunan Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nin deneyi, bilim insanlarını şaşırttı.

Kanser hastası 18 kişi tamamen iyileşti

İlaç devi GlaxoSmithKline (GSK) sponsorluğunda gerçekleştirilen deney, kanser tedavisinde pek çok hastaya umut oldu.

Yeni bir Kolorektal Kanser (rektum ve kalın bağırsak) ilaç denemelerine dahil olan 18 hastanın tamamının iyileştiği bildirildi. Doktorlar endoskopi, fizik muayene, PET ya da MRI taramalarında hastalığa ilişkin hiçbir belirti kalmadığını ifade etti.

Çalışma şu an için 18 kişilik küçük bir grup üzerinde yapıldığı için büyük deneyler yapılması gerekiyor fakat yine de haber, bilim dünyasında ciddi yankı uyandırdı.

Oyunun kuralları değişiyor

Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nde görevli olan onkolog Dr Luis Diaz, “Kanser tarihinde bunun ilk defa gerçekleştiğine” vurgu yaparak "Gerçekten sonuç heyecan verici. Bu, ileriye doğru atılmış ciddi bir adım." sözlerini kullandı. Aynı zamanda Beyaz Saray Kanser Danışma Kurulu'nun üyeliğini yapan Diaz, söz konusu deneyin küçük olmasına rağmen oyunun kurallarını değiştireceğini belirtti ve müjdeli haberi aktardı: "Şimdi bu yöntemin diğer kanserlerde etkili olup olmadığını inceliyoruz."

Kaliforniya Üniversitesi'nde görevli kolorektal kanser uzmanı Dr. Alan P. Venook, sonucun bir ilk olduğunu duyurdu ve "Bütün hastalara tam bir remisyon duyulmamış, görülmemiş bir şey.” şeklinde konuştu.

Doz başına 11 bin dolarlık maliyet 

'Dostarlimab' ismi verilen ilaç, kanser hücrelerinin maskesini kaldırarak bağışıklık sisteminin onları yok etmesini ve tanımasını sağlıyor.

Tedavi, hücrelerin DNA'daki hasarı tamir etmesini engelleyen bir gen mutasyonunu paylaşan tümörlere yönelik olarak uygulandı. Çalışmaya katılanlar da dahil olmak üzere bu çalışma, bütün kanser hastalarının yüzde 4'ünde görülüyor. İlacın uygulandığı 18 hasta, öncesinde kolorektal kanser için ameliyat ve kemoterapi gibi tedaviler almamıştı.

İlaç, altı ay boyunca hastalara her 3 haftada bir verildi ve doz başına 11 bin dolara mal oldu. 12 ay boyunca hastaları izleyen araştırmacılar, sürecin sonunda gerçekleştirdikleri taramalarda kansere dahil herhangi belirti göremedi.

Hastalar yorucu bir tedavi sürecinden kurtuldu

Araştırma, New England Journal of Medicine'de yayımlandı. Çalışmada, "Araştırmaya katılan hastaların hiçbiri ameliyat olmamış veya kemoterapi almamıştı. İlacın takibi ve kullanımı esnasında hiçbir hastada ilerleme veya nüksetme görülmedi" sözlerine yer verildi. Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nden araştırmaya katılan bir diğer onkolog Dr Andrea Cercek, deney neticesinde iyileşen hastaların "Aman Tanrım, ameliyat ya da radyasyon ile kaybetmekten korktuğum bütün vücut fonksiyonlarımı koruyabiliyorum." sözleriyle sevinç gözyaşları döktüklerini aktardı.

New England Journal of Medicine'deki araştırma raporuna göre, kolorektal kanser hastaları, ameliyat ve kemoterapi gibi uygulanan tedavilerin yan etkisi olarak cinsel, idrar ve bağırsak, idrar işlev bozuklukları ile karşı karşıya kalabiliyorlar.

Deneyde hastaların tamamı daha yorucu ve tehlikeli bir tedavi sürecinden kurtuldu. Çalışmaya katılan hastaların yüzde 20'si ilacın yan etkileri ile karşılaştı. Fakat bu yan etkiler kolayca yönetildi.

“Bir mucize ilanı için çok erken”

Her ne kadar bu çalışma çığır açıcı olarak değerlendirilse de doktorlar, kanser tedavisi için mucize bir ilaç bulunduğunu ilan etmek için çok erken olduğunu düşünüyorlar. Artık araştırmanın genişletilmesi ve geniş katılımlı deneylerin yapılması hedefleniyor.

Başarılı olacağını beklemiyordu

Çalışmaya katılan ilk hasta Sascha Roth (38), 2019’da teşhis almasının ardından komoterapiye başlayacaktı fakat bir arkadaşının ısrarı sonrasında Memorial Sloan Kettering'e gitti ve Dr. Philip Paty ile görüşme gerçekleştirdi.

Dr. Paty, kanserinin kemoterapiye engel olacak nitelikte bir mutasyon içerdiğini genç kadına söyledi. Böylece Roth, deneye katılmayı kabul etti fakat sonucun başarılı olacağını düşünmüyordu.

"Ailem bile inanmadı"

Deneyin ardından kemoterapi ve radyasyon için New York'a taşınmayı planlamıştı. İlaç tedavisinin ardından Roth tamamıyla iyileşti ve aradan 2 sene geçmiş olmasına rağmen vücudunda kanserden hiç eser yok. Yaşadığı şaşkınlığı aktaran kadın, "Aileme söyledim onlar dahi inanmadılar." açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)