Brent petrol ne kadar oldu? İşte 8 Haziran 2022 petrol fiyatları

Dün gece saatlerinde uygulanan zam sonrasında araç sahiplerinin yeniden gündemi benzin fiyatları oldu. Brent petrol fiyatlarıyla doğru orantılı olarak yükselişe geçen benzin fiyatları cep yakıyor. 2022 yılının ilk günlerinden beri sürekli yükselişte olan benzin fiyatlarına sene başından bu yana 10 TL’nin üzerinde zam geldi. Peki benzin fiyatlarında yükselişe neden olan Brent petrol nedir? Brent petrol ne kadar oldu? Uluslararası piyasada petrol kaç dolar?

EKONOMİ 08.06.2022, 10:12 08.06.2022, 13:15
Brent petrol ne kadar oldu? İşte 8 Haziran 2022 petrol fiyatları

Brent petrol fiyatlarında yaşanan artış tüm dünya ülkelerini etkiliyor. Brent petrol’üne gelen zam anında benzin fiyatlarında da yükselişe neden oluyor. Hal böyle olunca vatandaşların gündemi de Brent petrol oldu. İşte Brent petrol hakkındaki merak edilen tüm soruların yanıtları…

Brent petrol fiyatı ne kadar oldu?

Brent petrol, 120 dolar seviyesinde işlem görüyor. ABD ise ham petrol 119 dolar civarında seyrediyor.

Dünyanın gözü Çin’in üzerinde

Dünyada en çok petrol ithalatını gerçekleştiren Çin'de ise salgın önlemlerinin gevşetilmesi ile birlikte petrole olan taleplerinin yeniden canlanacağına yönelik beklentiler de arttı. Bu duruma bağlı olarak petroldeki yükseliş ivmesi de devam ediyor.

Brent petrol nedir?

Bent petrol, dünyadaki petrol piyasasına direkt etki eden ve yön veren bir petrol türüdür. Londra da Brent veya Brent Blend diye de bilinir. Brent petrolü çıkaran şirket bu petrol türüne Shell tarafından "Brent Goose" adını vermiştir. Brent petrol’ün içeriğinde %0,37 kadar sülfür bulunur. Bu da Brent petrol’ün daha kolay işlenmesini sağlar. Bu yüzden de bu petrol türü “tatlı petrol” sınıfında bulunmaktadır.

Brent petrolü işlemek daha kolay!

Düşük sülfürlü ya da tatlı dediğimiz bu petrolün ham halini işlemek rafineler için daha kolaydır. Buna bağlı olarak da petrolden dizel yakıt veya benzin üretmek de daha kolay gerçekleşmektedir.

Brent petrol denizden çıkarılıyor

Brent petrol bölgelerinden çıkarılan petrol daha hafif ve tatlıdır. Bundan dolayı da rafine edilmesi daha kolaydır. Dolayısı ile dizel yakıt ve bezin üretimi için oldukça uygundur. Ayrıca bu petrol türü denizden çıkarıldığından dolayı nakliyesi de doğrudan deniz üzerinden gerçekleşmektedir. Bu da uzak bölgelere petrol gönderimini kolaylaştırmaktadır.

Petrolün çıkarıldığı bölgeler fiyatları etkiliyor

Petrolün fiyatları belirlenirken nereden geldiği, hangi bölgeden çıkarıldığı oldukça önemlidir. Üretimi daha hızlı ve ucuz olan her zaman daha fazla talep görür. Karadan çıkarılan petrol ile denizden çıkarılan petrol arasında fiyat farkı mutlaka olur.

Brent petrolün bir varili kaç litredir?

SPK'nın web sitesindeki verilere göre; bir varil kadar petrol tam 42 galon ham petrol değerindedir. Bu da 159 litreye denk gelmektedir.

Bir varil kadar ham petrolden;

-19,6 galon benzin,

-1,7 galon LPG

-10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt,

-1,7 galon ağır akaryakıt,

-4 galon jet yakıtı ve

-7,6 galon da diğer türevler elde edilebilmektedir.

Ayrıca belirtmek gerekir ki tüm ham petroller aynı eş değere sahip değillerdir.

Yorumlar (0)