İki koronavirüs aşısı birleştirilecek!

Rusya, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirilen AstraZeneca/Oxford aşısı ile Sputnik V aşısının birleştirileceğini açıkladı. 

SAĞLIK 11.12.2020, 15:10
İki koronavirüs aşısı birleştirilecek!

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısına ilişkin beklenmedik bir gelişme yaşandı. 

Rusya, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirilen AstraZeneca/Oxford aşısı ile Sputnik V aşısının birleştirileceğini ifade etti. 

Test çalışmalarında AstraZeneca/Oxford aşısı ile Sputnik V aşısının beraber kullanılıp kullanılamayacağı değerlendirilecek. 

Rusya'da bulunan Gamelaya Enstitüsü, söz konusu aşıların birleştirilmesine yönelik faaliyetleri gerçekleştirecek. 

İngiltere, bugün yaptığı açıklamada, AstraZeneca/Oxford aşısı ile Sputnik V aşısının beraber kullanımının inceleneceğini bildirmişti. Rusya da söz konusu aşıların, birleştirilmeleri durumunda daha fazla koruma sağlayacağını ifade etmişti. 

Ruslar tarafından yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirilen Sputnik V aşısının 3'üncü aşama klinik denemelerinin sonuçları geçen duyurulmuştu. 

39 tasdik edilmiş vaka ile iki doz aşının uygulandığı 18 bin 794 yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastasından ulaşılan sonuçlara göre, Rus aşısının 28'inci günde yüzde 91.4 koruma sağladığı, 42'nci günde ise yüzde 95'ten fazla koruma sağladığı ifade edilmişti. 

Yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirilen AstraZeneca/Oxford aşısının klinik denemelerinin sonuçları da kısa bir süre önce paylaşılmıştı. 

Brezilya ve İngiltere'de klinik denemeler yapılmış, AstraZeneca/Oxford aşısının iki doz halinde uygulandığı kişilerde yüzde 62 koruma sağlandığı, fakat önce yarım daha sonra tam doz uygulanan kişilerde yüzde 90 koruma sağladığı ifade edilmişti. 

Sonuç olarak AstraZeneca/Oxford aşısının yüzde 70.4 koruma sağladığı belirtilmişti. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi, aşıların yüzde 50'den fazla koruma sağlaması gerektiğini söylemiş, böylece AstraZeneca/Oxford aşısının etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştı.

Yorumlar (0)