Havalar ısındı, kene korkusu arttı… Bu uyarılara dikkat!

Özellikle yaz aylarında kene ısırmaları sonucu ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) rahatsızlığı hakkında bilgiler veren Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları-Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Baykam, erken tanının önemine vurgu yaptı. 

SAĞLIK 07.05.2022, 16:28 08.05.2022, 09:35
Havalar ısındı, kene korkusu arttı… Bu uyarılara dikkat!

Geçmiş senelerde olduğu gibi bu yaz döneminde de KKKA vakalarının görülebileceğini belirten Prof. Dr. Nurcan Baykam, bu rahatsızlığı kontrol altına alabilmek için 3 önemli noktaya dikkat çekti. Baykam, “Öncelikle vücudumuza yapışan keneler vasıtasıyla ortaya çıkan bu virüsün diğer insanlara da bulaşmasını engellemeliyiz. İkinci olarak ise bu hastalığın erken tanısı çok önemli. Bu konuda toplum olarak bir farkındalık yaratmamız gerekiyor. Son olarak da erken tanısı yapılmış olan vatandaşlarımıza gerekli tıbbi tedaviyi uygulamak geliyor” ifadelerini kullandı.  

“Doğayla iç içe çalışan insanlarımızın, vücut temasını en aza indirmek için tedbir almaları gerekir”

Türkiye’de kene vakalarının nisan ayından eylül ayına kadar görülebildiğinin altını çizen Baykam, “Bu süreçte doğal olarak hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız var. Tarlada çalışan vatandaşlarımız var. Doğayla iç içe çalışan insanlarımızın, vücut temasını en aza indirmek için tedbir almaları gerekir. Kenelerin uçtuğunu düşünen bazı kişiler var mesela. Hayır, keneler uçmaz. Keneler üstünüze çıkar. Kenelerden korunmak için, çalışırken pantolonunuzu çorabınızın içine sokabilirsiniz. Bu şekilde kenenin vücuda yapışması mümkün olmaz” dedi. 

“Bu canlılar ne kadar az süre yapışık kalırsa, etkisi de o kadar az oluyor”

Doğa ile iç içe çalışan kişilerin gün sonunda mutlaka vücutlarına kontrol etmeleri gerektiğini vurgulayan Baykam, “Siz fark etmemiş olabilirsiniz ama kene vücudunuza yapışmış olabilir. Kenelerin vücutta kalış süresi çok önemli. Bu canlılar ne kadar az süre yapışık kalırsa, etkisi de o kadar az oluyor. Kenenin bir an önce vücutta atılması gerekir. Vücudumuza yapışmış bir kene görürsek, sakın çıplak elle temas etmeyelim. Eldiven kullanalım, kumaş bez gibi bir şey de olabilir. Bunları kullanarak keneyi almaya çalışalım. Kenenin çekilmesinde en güzel yöntem penstir. Ama bazen öyle bir yapışıyorlar ki, çıkarmak gerçekten mümkün gözükmüyor. Böyle bir durumla karşılaştığımızda da en yakın sağlık kuruluşuna giderek yardım istemeliyiz” şeklinde konuştu. 

“Toplumsal duyarlılığa ve farkındalığa ihtiyacımız var”

Yaklaşık 20 yıldır Türkiye’de bu hastalığın mevcut olduğunu hatırlatan Baykam, “Vaka sayılarımız ne yazık ki her geçen yaz döneminde biraz daha artıyor. Toplumsal duyarlılığa ve farkındalığa ihtiyacımız var. Bu konuda çeşitli eğitim seminerleri düzenlendi ve bakanlık da bazı adımlar attı. Bu vesileyle vaka sayılarında kısmen bir düşüş görmüş olduk. Ancak son yıllarda koronavirüs sürecinin de etkisiyle kırsal kesimlerde biraz daha fazla seviyede KKKA vakalarına rastlar olduk” dedi.

“Şimdiden kene ile temasımızı en az seviyeye indirebilmek için gerekli adımları atmamız gerekir”

Pandemi dönemiyle birlikte bu tür virüslere karşı toplumda bir merak uyandığını belirten Baykam, “İnsanlar artık yeni bir salgın için yorgun vaziyetteler. Haliyle bu tarz virüsleri de araştırmaya başlıyorlar. Daha duyarlı ve neyin ne olduğunun farkında olan bir toplum haline dönüşüyoruz. Hemen o hastalığın tedbirlerini ve korunma yöntemlerini araştırıyoruz. Bunlar mutlaka pozitif bir durum oluşturacaktır. İnşallah bu vesile ile KKKA rahatsızlığında da daha düşüş oranlarda vaka göreceğiz. Bunu arzuluyoruz ve umut ediyoruz. Şimdiden kene ile temasımızı en az seviyeye indirebilmek için gerekli adımları atmamız gerekir” ifadelerini kullandı. 

“Hemen bir sağlık kuruluşuna giderek tetkik yaptırmalıyız”

Koronavirüs ve KKKA vakalarının rahatsızlığın ilk aşamasında benzer şikâyetlere sahip olduğunu dile getiren Baykam, “İki hastalıkta da başlangıçta genellikle baş ağrısı, mide bulantısı ve halsizlik gibi benzer şikâyetlere rastlıyoruz. Bu sebeple eğer kendimizde buna benzer bir rahatsızlık hissediyorsak hemen bir sağlık kuruluşuna giderek tetkik yaptırmalıyız. Eğer bu rahatsızlığı hisseden vatandaşlarımız az önce de belirttiğimiz gibi doğa ile iç içe olan bir işte çalışıyorlarsa bunu da mutlaka doktorlarına belirtsinler. Böylelikle hastalığın bulaşma seviyesini de düşürmüş oluruz. Bu rahatsızlıklarda erken tanı çok önemlidir. Bu uyarıları dikkate alarak inşallah yaz sezonunu sorunsuz bir şekilde geçiririz” dedi. 

Yorumlar (0)