Gebelikte egzersizi ihmal etmeyin

Gebelik sürecinde doktor kontrolünde yapılan bir planlamayla düzenli egzersiz yapılması bebeğe zarar vermediği gibi sürecin daha kolay geçirilmesine yardımcı oluyor.

SAĞLIK 02.01.2020, 16:49
Gebelikte egzersizi ihmal etmeyin

Gebelik döneminde egzersiz yapmak annenin ve bebeğin sağlığı için çok önemli. Anne adayına kendini fiziken ve ruhen daha iyi hissettirecek egzersizler; özellikle hamilelik döneminde sıkça görülen bel ve sırt ağrılarını, şişlik ve ödem ile uykusuzluk problemlerini de azaltıyor. Gebelik döneminde düzenli egzersiz yapan kişilerin normal doğum yapma şansı artarken sancı süreleri de kısalıyor. 

Memorial Sağlık Grubu Medstar Topçular Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Nilsem Eraslan, gebelik döneminde egzersiz yapmakla ilgili önemli bilgiler verdi.

Hareketli olmak çok önemli

Op. Dr. Nilsem Eraslan, gebelik döneminde egzersiz sürelerinin herkese göre farklılık gösterdiğini ancak genel olarak 30 ile 45 dakika arasında ve 5 ya da 10 dakikalık molalarla yapılması gerektiğini anlattı. Doktorları tarafından egzersiz yapmalarında bir sakınca bulunmayan gebelerin, hareketli yaşamaya çalışmalarının oldukça faydalı olacağına işaret eden Eraslan, egzersiz esnasında aşırı terleme, kalp atışında hızlanma, bel ve karın bölgesinde ağrı oluşması gibi durumlarda egzersizin hemen bırakılmasını ve doktorun bilgilendirilmesini tavsiye etti.

Egzersizlerde bunlara dikkat...

Egzersiz yapacak gebeler için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Hava şartları el verdiği ölçüde açık havada yapılan egzersizler daha faydalı oluyor. Bununla beraber mümkün olduğu kadar sessiz ve sakin yerler egzersiz yapmak için seçilmeli. Hamileler kendilerini çok yormadan egzersizlerini tamamlamalı. Çalışmaların planı hamileliğin kaçıncı ayında olunduğuna bağlı olarak farklı şekillerde planlanmalı. En önemli nokta ise 5 aydan itibaren sırt üstü ve yan yatarak yapılan hareketler bırakılmalı.

Yorumlar (0)