Finlandiya'da 'PCR testlerinden saklanan', 'benzersiz' bir mutant virüs keşfedildi

Finlandiya'da, COVID-19'un (yeni tip koronavirüs), PCR testlerinde tespit edilememe ihtimali olan yeni bir mutasyonunun keşfedildiği bildirildi.

SAĞLIK 18.02.2021, 23:41 19.02.2021, 17:03
Finlandiya'da 'PCR testlerinden saklanan', 'benzersiz' bir mutant virüs keşfedildi

Finlandiya devlet televizyonu tarafından yayımlanan habere göre, başkent Helsinki'de bulunan Vita Laboratuvarları, COVID-19'un daha evvel rastlanmayan, 'benzersiz' bir mutasyonunun görüldüğünü açıkladı.

'Fin-796H' olarak adlandırılan mutant COVID-19 tipinin, daha evvel Güney Afrika'da ve İngiltere'de görülen mutasyonlarla bazı özellikleri paylaştığı ancak bütünüyle yeni bir genetik kombinasyona sahip olduğu duyuruldu.

Ülkedeki bilim insanları, benzersiz yapıya sahip virüsün, burun ve boğaz sürüntülerinde COVID-19 RNA'sına özgü genetik dizileri arayan PCR testlerinden kendini gizleyebileceği uyarısında bulundu.

An itibarıyla bağışıklık ve bulaşıcılığa daha dirençli olup olmadığı kestirilemeyen yeni mutasyonun, COVID-19 vaka sayısının nispeten daha düşük olduğu Finlandiya'ya ülke dışından geldiği düşünülüyor.

Ülkede şu ana kadar 22 vakada Güney Afrika mutasyonu, 1 vakada Brezilya mutasyonu, 422 vakada İngiltere mutasyonu görüldü. Finlandiya'da toplamda 52 bin 209 vaka görülürken, 725 kişi koronavirüs sebebi ile yaşamını yitirdi.

Yorumlar (0)