FDA ile CDC'den BioNTech aşısı uyarısı

FDA ile CDC'den gelen uyarılara göre Pfizer/BioNTech aşısının güncellenmiş versiyonu, 65 yaş ve üzeri kişilerde beyin felcine yol açabiliyor. Söz konusu aşının uygulanmasından 21 gün sonra damar tıkanıklığı vakalarının gerçekleşebildiği ancak bununla ilgili kesin verilere ulaşmak için araştırmanın kapsamının genişletilmesi gerektiği vurgulandı.

SAĞLIK 17.01.2023, 16:40 Hakan Öksüz
FDA ile CDC'den BioNTech aşısı uyarısı

2019'un sonlarında Çin'de ortaya çıkan ve 2020'de pandemiye dönüşen koronavirüs salgını nedeniyle milyonlarca kişi yaşamını yitirdi. Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ile Prof. Dr. Özlem Türeci'nin ortaklarından olduğu BioNTech firması ile ABD'li Pfizer tarafından geliştirilen aşı, salgının kırılmasında büyük rol oynadı. Yeni varyantların ortaya çıkmasıyla aşının yeni bir versiyonu geliştirildi. 

"Yaşlılarda beyin felcine yol açabilir"

Pfizer/BioNTech aşısının güncellenmiş versiyonunun bazı yan etkilere neden olduğu öne sürülüyordu. Söz konusu yan etkiler hakkında açıklamada bulunan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ile Amerikan Hastalıkla Mücadele ve Engelleme Merkezi (CDC) uyarılarda bulundu. Aşının güncellenmiş versiyonunun, özellikle de bazı yaşlı hastalarda beyin felcine neden olabileceği kaydedildi.

21 gün sonra damar tıkanıklığı gerçekleşebiliyor

CDC ile FDA'dan gelen uyarıya göre 65 yaş ve üzeri kişilere Pfizer/BioNTech aşısının güncellenmiş versiyonunun yapılmasından 21 gün sonra damar tıkanıklığına bağlı felç vakaları gerçekleşebiliyor. Bununla ilgili bazı vakaların tespit edildiği fakat kesin sonuçlara ulaşabilmek için daha kapsamlı bir araştırmanın yapılması gerektiği vurgulandı. 

Yorumlar (0)